Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dalende druivenverkoop in Frankrijk door kartonnen trays

Op 10 september heeft de Toezichtsraad van de BOB Muscat du Ventoux in het Franse dorp Mazan een persconferentie gehouden om haar nieuwe trays aan het publiek te presenteren en een eerste evaluatie van het seizoen te maken.


Aanwezig op de persconferentie waren René Reynard (voorzitter van de Toezichtsraad), Louis Bonnet (burgemeester van Mazan), Alexandra Lacoste (directeur van de Franse brancheorganisatie voor druiven), M. Roman (vertegenwoordiger van partner Crédit Agricole) en Guillaume Greter (teler van Muscat du Ventoux druiven).

Een daling van de consumptie als gevolg van de nieuwe kartonnen trays?
Dat is in ieder geval de verklaring die de sector geeft. Volgens de informatie die de brancheorganisatie voor druiven heeft verzameld bij handelaren en retailers, daalt de consumptie van druiven in trays sinds het begin van het huidige seizoen. Tot juni profiteerden druiven nog van een afwijking op de AGEC-verpakkingswet, waardoor ze in plastic punnets verkocht mochten blijven worden, wat de mogelijkheid bood om het Muscat-aanbod te segmenteren.

"De introductie van de nieuwe kartonnen trays is gecompliceerd geweest, want we zien een daling in de verkoop", zegt Alexandra Lacoste, directeur van de brancheorganisatie. "Er zijn ongeveer 40% minder verpakkingen verkocht sinds het begin van het druivenseizoen, ook van de BOB-druiven, ondanks een gelijkaardige of zelfs iets lagere verkoopprijs dan vorig jaar", voegt René Reynard, voorzitter van de Toezichtsraad FruiVentoux, toe. "In 2023 waren de punnets goed voor de helft van de verkoop van Muscat du Ventoux BOB."

"Karton is dubbel zo duur als rPET. En aangezien de druiven niet tegen een hogere prijs worden verkocht, zijn het de telers die het verschil in kosten dragen", aldus de voorzitter.


De nieuwe Muscat du Ventoux verpakking is gemaakt van karton. De vensters zijn op basis van zetmeel.
Er zijn drie formaten beschikbaar: twee van 750 gram en één van 500 gram.

Daling in verkoop niet gecompenseerd door losse verkoop
"Hoewel de nieuwe verpakking zo is ontworpen dat consumenten zoveel mogelijk van het product kunnen zien, biedt het nog steeds minder zichtbaarheid dan zijn rPET-neefje. Dit is een echt probleem, want mensen kopen met hun ogen", legt René Reynard uit.

Helaas wordt deze daling van de verkoop niet gecompenseerd door losse verkoop. "Consumenten die gewend zijn om hun druiven in punnets te kopen, keren niet terug naar losse druiven. Ze kiezen dan liever voor andere producten, wat ten koste gaat van de druivenafzet."

"In de jaren 2000 vroeg de retail dat druiven in punnets werden verpakt om de verspilling in de schappen, die werd geraamd op 20%, te beperken. Omdat druiven zo kwetsbaar zijn, kunnen ze niet goed in het schap worden bewaard. Verpakt in punnets worden druiven minder aangeraakt, zijn ze beter houdbaar en blijven ze aantrekkelijk voor de consument. En tijdens de pandemie groeide de vraag naar verpakte druiven omdat ze voedselveiligheid garanderen." René Reynard, voorzitter van de BOB Muscat du Ventoux, vreest dat de huidige trend van de dalende verkoop zich het hele seizoen zal doorzetten.


Muscat du Ventoux werd in 1997 door Frankrijk erkend als AOC (Appellation d'origine contrôlée) en twee jaar later, in 1999, door de Europese Commissie als BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming).

Fête du Muscat du Ventoux geannuleerd
Tijdens de persconferentie zei de voorzitter van de Toezichtsraad aan dat het Fête de l'AOP Muscat du Ventoux 2024, dat op 8 september zou plaatsvinden (en waarbij de nieuwe trays hadden moeten worden gepresenteerd), was afgelast vanwege de waarschuwing voor zware storm. De 25e verjaardag van de BOB zal daarom plaatsvinden op 6 februari 2025 in een nieuwe insteek, met een diner en een show. Het programma zal aan het begin van het nieuwe jaar bekend worden gemaakt. Reserveren kan bij FruiVentoux.

Technische reis naar Italië
FruiVentoux organiseert ook een reis naar de Povlakte in Italië, op 13, 14 en 15 november. Het doel van de reis is om de technieken die op Italiaanse teeltbedrijven worden gebruikt te ontdekken en te vergelijken. Geïnteresseerde telers of technici kunnen contact opnemen met de Toezichtsraad.

Voor meer informatie:
FruiVentoux
8 route de Blauvac
84380 Mazan (Frankrijk)
Tel: +33 (0) 490 697 741
[email protected]