Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Derde pluk uit voorjaarsteelt kwam goed uit voor zomerse huisverkoop”

Tholen - Mariska en Priscilla Haverkamp hebben met ingang van 1 januari 2024 officieel het familiebedrijf overgenomen van hun ouders. De zussen hebben de aardbeienteelt zonder grote wijzigingen voortgezet, maar er dit voorjaar wel voor het eerst huisverkoop aan toegevoegd. Om dat te promoten is ook een nieuwe merknaam ontstaan: Pri-Ma Aardbeien.

Om de huisverkoop te starten is door het bedrijf in een verkoopautomaat geïnvesteerd. Vanaf het moment dat de oogst van start was en de automaat gevuld, liep de verkoop goed. "Het ging boven verwachting goed. Zo druk als dat het geweest is, hadden we het niet verwacht", blikt Priscilla terug.

Priscilla en Mariska Haverkamp

De telers moesten even leren werken met de automaat. Op drukke dagen konden ze vervolgens drie keer per dag de automaat bijvullen, zoveel aanloop was er. "Achteraf zeg ik dat we dit veel eerder hadden moeten doen."

In de toekomst willen de zussen, die aangesloten zijn bij The Greenery, de huisverkoop graag uitbreiden. "We investeren stap voor stap. Eén investering per jaar doen is leuk. Te veel tegelijk werkt niet. De hele overname en veel nieuwe dingen leren is voor ons al uitdagend genoeg."

Verrassende derde pluk
Bij de voorjaarsteelt liet de temperatuur en de zon dit voorjaar lang op zich wachten. In Oudenbosch hebben ze dat niet als een nadeel ervaren. "De oogst en de productie kwam wat langzamer op gang, maar we konden hierdoor langer door oogsten dan gebruikelijk."

Naast de kassen staan sinds vier jaar woonunits waarin arbeidsmigranten gehuisvest worden. In de voorjaarspiek werken de telers met 25 tot 30 mensen. "Het was een meer dan goed voorjaar, zonder extreme hitte of drukte. Ook voor onze medewerkers was het prettig werken."

Bijzonder dit voorjaar was dat in een van de kassen er een derde keer geoogst kon worden van het ras Malling Centenary. "Normaal is de oogst van dit ras, net als bij Elsanta, begin juni klaar. Dit jaar zat er echter nog zoveel potentie in de plant dat we, op advies van onze teeltbegeleider, besloten hebben de planten van het ras Malling Centenary te laten staan. We hebben de planten gesnoeid. Alle bloemen kwamen daarna weer door, waardoor we de hele maand juli nog konden oogsten."

Voor de huisverkoop kwam dat goed uit. "We willen vanwege de huisverkoop graag zoveel mogelijk jaarrond aardbeien aan kunnen bieden." En omdat de aardbeientelers sowieso al een zomerteelt hadden draaien, waren ook de medewerkers nog aanwezig. "Na deze derde ronde met het ras Malling Centenary konden we in augustus direct door met het planten van de nieuwe teelt. De kassen hebben hierdoor van de zomer nauwelijks leeg gelegen."

Goede, groene teelten
Deze zomer zijn alle kassen tegelijk vers aangeplant. "Normaal hebben we wat meer spreiding, maar dit jaar kwam het zo uit. Tussen 15 en 28 augustus hebben we alles geplant." Voor de komende najaarsteelt is weer gekozen voor de rassen Elsanta en Inspire. Voor de zomerteelt van volgend jaar zetten de zussen Haverkamp in op het ras Arabella. "Deze zomer werd er bij de huisverkoop echt naar dat ras gevraagd."

Afgelopen winter is door de telers even overwogen ook in nieuwe energie-innovaties te investeren. Uiteindelijk is besloten daar nog even mee te wachten. "Eigenlijk gebruiken we voor het strekkingslicht in het voorjaar echt elektriciteit. Voor de rest is ons verbruik beperkt. We kiezen er nu even voor al onze tijd, geld en kennis in goede, groene teelten te investeren. We telen maximaal biologisch."


Volop bloei in de teelt medio september

De afgelopen week is in de kas in Oudenbosch te merken dat de nachten al kouder worden. "Het gewas staat goed in bloei. We zijn de bloemen op dit moment aan het doorhalen." Omdat het gewas 's ochtends nat is na de koude nachten, zijn de telers voorzichtig begonnen met wat stoken. "Het is belangrijk genoeg energie in de teelt te steken, zeker voor Inspire." Begin oktober verwachten de zussen te kunnen beginnen met oogsten. En kan de huisverkoop ook weer van start gaan, met Pri-Ma Aardbeien.

Voor meer informatie:
Aardbeienkwekerij Haverkamp
Zeggeweg 4
4731 SH Oudenbosch
[email protected]
Facebookpagina