Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Arnoud Kramer, Terschellinger Cranberries:

"Beperkte cranberry-oogst door uitzonderlijke weersomstandigheden in het voorjaar"

Tholen - Het cranberry-plukseizoen op Terschelling staat weer bijna voor de deur. De cranberry's die in het wild op het eiland groeien, worden jaarlijks door Terschellinger Cranberries verzameld. Dit jaar wordt de pluk naar verwachting in de tweede of derde week van oktober gestart. "Hoewel de weersomstandigheden uitzonderlijk waren, met langdurige wateroverlast op de velden, verwachten we toch een beperkte hoeveelheid verse cranberry's te kunnen aanbieden", vertelt Arnoud Kramer van Terschellinger Cranberries.

"Het is ieder jaar weer even afwachten hoe de oogst eruit gaat zien", legt hij uit. "Dat is in de gewone vollegrondsteelt natuurlijk al zo, maar de cranberry's groeien volledig in de natuur, waardoor je nog meer afhankelijk bent van de grimmen van het klimaat. We hebben niets in te brengen over wat er gebeurt. We mogen niet eens vorst bestrijden. Dat is ook bijna niet te doen, want de cranberry's groeien op zo'n 100 tot 150 plekken op het eiland. Het is dus elk jaar weer een verrassing."

Tot ongeveer 50 à 60 jaar geleden werd de oogst nog met de hand binnengehaald. Dit leverde echter een relatief lage opbrengst op, hoewel het handmatig plukken goed was voor de bessen. "Toen plukte een ervaren plukker 60 à 70 kilo per dag. Nu, met behulp van de plukbak, kan op een goede dag wel het tienvoudige worden geoogst, maar de weersomstandigheden gooide dit seizoen dus enigszins roet in het eten."

Beschikbaarheid
De verse cranberry's zullen vanaf eind oktober/ begin november beschikbaar zijn. "Mocht de vraag naar verse cranberry's groter zijn dan het aanbod, zullen we de oogst eerlijk verdelen, zodat iedere klant een deel van zijn gewenste hoeveelheid kan ontvangen", verzekert Arnoud.

Terschellinger Cranberries levert haar producten aan een groot deel van de biologische winkels in Nederland en België, waaronder bekende ketens als Odin, Udea en Ekoplaza. De verkoop concentreert zich vooral op verwerkte producten zoals sap, compote en saus. De markt voor verse cranberry's is echter nog beperkt.

Concurreren
"Op de versmarkt hebben we nog wel een slag te maken. Cranberry's hebben een redelijk intense smaak en mensen lijken niet goed te weten wat ze ermee moeten. Maar rond de feestdagen zien we toch dat er een mooie vraag is." Terschellinger Cranberries moet voornamelijk concurreren met het product uit de Verenigde Staten en Canada. "Hoewel het niet echt concurreren is. 95 procent van het wereldvolume komt uit die landen, dus zij bepalen simpelweg ook de markt. Wij moeten het doen met ons verhaal. Ons sap is zuurder, maar dat komt omdat het puur is. Het is een intense, maar pure smaak. Dat verhaal moet je vertellen en zo moet je het langzaam uitbouwen", besluit Arnoud.

Foto's Terschellinger Cranberries

Voor meer informatie:
Arnoud Kramer
Terschellinger Cranberries
Mersakkersweg 5
8894 KX Formerum
Tel.: 0562 448800
[email protected]
www.terschellingercranberry.nl