Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pablo Fitskie, Scott Farms International:

"Focus bij afzet nieuwe oogst zoete aardappelen ligt in Noord-Amerika nu volledig op Thanksgiving"

Tholen - Bij Scott Farms in Noord-Amerika is de zoete aardappeloogst in volle gang. "Onze farm is in week 36 gestart met oogsten. Voorlopig ligt de focus bij de afzet volledig op de Thanksgiving. Voor de export gaan pas in week 45 de eerste containers het water op. De oogst verloopt redelijk voorspoedig. Na een warm voorjaar en ook wat regen tussendoor in de zomer, ziet de oogst er vooralsnog goed uit", vertelt Pablo Fitskie van het Nederlandse verkoopkantoor. Hij krijgt nog tot week 43 aanvoer van de Amerikaanse oude oogst binnen.


Pablo Fitskie

"We kijken terug op een goed seizoen, zowel qua maatsortering, kwaliteit en prijs. De prijsvoering was lange tijd prima tot Egypte met groot geweld de markt is opgekomen. Daar kun je echt je vraagtekens wel bijzetten hoe noodzakelijk dit is. Het heeft in elk geval ook de prijs van de Amerikaanse zoete aardappelen fors naar beneden getrokken", vervolgt Pablo. "In Amerika had men dan ook wel wat hogere prijzen verwacht, omdat daar de markt redelijk stabiel is gebleven. Nu is de afzet van zoete aardappelen in de maanden augustus, september en oktober hier altijd wat rustiger."

Scott Farms heeft dit jaar opnieuw zoete aardappelen bijgeplant in Noord-Amerika, maar die zullen voornamelijk op de sterke lokale markt worden afgezet in Noordelijk-Amerika. Pablo gelooft zelf niet in lange termijn in de lokale teeltprojecten die ook in Nederland worden opgestart. "Met onze hoge arbeidslonen en het risico van instabiel weer in ons zeeklimaat, zie ik die op lange termijn niet renderen. Voor de Amerikanen zijn de zoete aardappelen een stukje historie en zij kunnen buigen op een sterke lokale markt. In Europa hebben wij al veel invloed van de Egyptische concurrentie, dat is voor de Hollandse telers niet anders. Die strijd ga je financieel niet zomaar winnen. Je kunt allemaal wel gek zijn van lokaal product, maar je moet ook reƫel zijn!"

Voor meer informatie:
Pablo Fitskie
Scott Farms International
ABC Westland 545-ruimte K5
2685 DG Poeldijk
T: +31 0174 232201
M: +31 (0) 6 14688484 |
[email protected]
www.scottfarmsinternational.com