Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek om uien gezonder te telen

"Het zou geweldig zijn als we een nog voedzamere ui kunnen ontwikkelen om de groeiende wereldbevolking te voeden", vertelt hoogleraar Martijn Bezemer aan Omroep Flevoland. De omroep maakte een rapportage over zijn onderzoek naar hoe bodemleven de voedingswaarde van uien beïnvloedt en de mogelijkheden voor het kweken van voedzamere uien.

Samen met zijn collega's verzamelt Bezemer uien en grondmonsters uit heel Flevoland en andere plekken in Nederland. "We ontdekken steeds meer dat bacteriën en schimmels in de bodem erg belangrijk zijn voor de ui. Wat wij onderzoeken is wat al dat bodemleven doet voor de voedingsstoffen in de groente", legt hij uit. Het idee: als we begrijpen wat de voedingswaarde van deze groente bepaalt, kunnen we daarop inspelen en voedzamere uien produceren. Telers weten al goed welke grond zorgt voor een goede oogst, maar wat dit op microniveau doet, isá nog niet bekend. Bezemer hoopt in het voorjaar de eerste resultaten te kunnen delen.

Bekijk hier de volledige reportage van Omroep Flevoland

Publicatiedatum: