Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het is wel belangrijk dat de uienhandel met elkaar blijft communiceren"

Gerard Hoekman gaat na 47 jaar bij Mulder Onions verder in een adviserende rol

Tholen - Na 47 jaar bij Mulder Onions gewerkt te hebben - vanaf 1 januari 2016 als eigenaar - heeft Gerard Hoekman vanaf 1 juli dit jaar besloten om de volgende generatie aan het roer te laten. Gerard blijft als eigenaar van Mulder Onions nauw betrokken, maar niet langer meer in een operationele rol. Vanaf 1 juli zijn Tim van Haandel en René Segers, die al jaren bij het bedrijf werkzaam zijn, respectievelijk algemeen directeur en procureur.

De carrière van Gerard begon op 1 februari 1978 in Bleiswijk bij het toenmalige bedrijf NJ Mulder BV. "Ik ben toen in dienst genomen om de uienexport naar Duitsland op te zetten. Het bedrijf deed voornamelijk handel overzee, maar was nog niet actief op de Duitse markt, terwijl er destijds wel 150.000 tot 160.000 ton uien per jaar naar Duitsland werden geëxporteerd. Dat heb ik toen opgezet en van het ene is het andere gekomen."


Archieffoto

Diverse omzwervingen binnen hetzelfde bedrijf
In al die jaren binnen Mulder heeft Gerard met diverse directeuren te maken gehad. "Het begon als Mulder. Later heeft de toenmalig directeur Martin Nieuwstraten het overgenomen. Hij is plotseling komen te overlijden, waarna Jan Vernooij de zaak heeft overgenomen, waarna het later is ingelijfd binnen The Greenery. Zo heb ik diverse omzwervingen gemaakt, maar ik ben wel altijd binnen hetzelfde bedrijf actief gebleven."

Gevraagd naar de mijlpalen in de loop der jaren, antwoordt Gerard nuchter: "Ik ben niet zo'n terugkijker. Wat ik wel mooi vind, is dat ik van alle leidinggevenden waarmee ik heb gewerkt de mogelijkheid kreeg om nieuwe dingen te ontwikkelen met veel persoonlijke vrijheid. Mulder is altijd een goed bedrijf geweest dat staat voor haar personeel. Ik heb altijd het vertrouwen gevoeld en nooit ervaren dat ik daar om moest vragen. Daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn. Natuurlijk gebeuren er in de loop der jaren leuke en minder leuke dingen. Maar ik ben bevoorrecht dat ik het privilege heb gehad om veel te reizen en mensen in tal van andere landen heb mogen ontmoeten met hun eigen problematieken. Dat verrijkt een mens wel!"

Uienexport gegroeid van 450.000 ton naar ver boven de miljoen ton
De activiteiten van Mulder Onions bestaan voor zo'n 75% uit de export van uien met aardappelen als goede tweede, aangevuld met service-producten zoals, knoflook, peen, kool en andere vollegrondsgroenten. "De uienmarkt heeft een gigantische opleving gekend. Er zijn veel pakstations bijgekomen, maar de export is ook gigantisch gegroeid. De uienexport is in deze periode gegroeid van 450.000 ton naar ver boven de miljoen ton per jaar."

"Meer pakstations zijn zelf gaan exporteren, maar ook de bureau-exporteurs vormen nog altijd een waardevolle schakel in de keten. Sorteerbedrijven kunnen lang niet alles zelf en bovendien zijn er nog genoeg die niet de wens hebben om zelf te exporteren", aldus Gerard. "Toekomst voor de Nederlandse uiensector is er zeker, helemaal met alle klimatologische extremen. Onze logistieke uitgangspositie blijft uniek. Tegelijkertijd zie je wel wat veranderen op de wereldmarkt. Als je alleen al ziet hoe moeilijk de export naar Afrika dit jaar op gang kwam en die markt hebben we wel nodig om volumes te exporteren. Op het Verre Oosten krijgen we meer concurrentie van de Chinese uien en volledig nieuwe markten zijn er bijna niet meer."

Iedereen in hetzelfde schuitje
In zijn algemeenheid is de uienhandel volgens de ervaren handelaar met de nieuwe generatie wel harder geworden. "Je hoort me niet zeggen dat dit verkeerd is, maar het is wel anders. Iedereen vecht voor zijn eigen hachje. Tegelijkertijd is het denk ik wel belangrijk dat mensen met elkaar blijven communiceren. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en kampen met dezelfde uitdagingen. Soms is het dan beter om elkaar te proberen te vinden dan dat ieder voor zich gaat."

Gerard is uit de dagelijkse operatie gestapt, maar blijft als adviseur nauw bij Mulder Onions betrokken. "Ik wil alle relaties bedanken voor de vele mooie jaren en de prettige samenwerking in deze mooie, maar soms ook moeilijke branche", aldus Gerard. Ook staat hij ervoor open om zijn kennis en ervaring op andere vlakken in de industrie te delen. Tot slot wens ik iedereen een goede gezondheid en alle denkelijke goeds."

Voor meer informatie:
Gerard Hoekman
Mulder Onions
Hagenroderstraat 32
6464 CP Kerkrade
Tel: +31 (0)45 567 87 00
[email protected]
www.mulder-onions.com