Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert Morren, Fruitbedrijf Morren:

"Ook in appelen schaarste aan kleinere maten, waardoor deze dit jaar duurder zullen zijn"

Tholen - Het weer is omgeslagen en zo na de pluk van de peren zijn nu de appelen aan de beurt en hierbij vallen de volumes inderdaad aan de lage kant uit. "Ik heb even geleden besloten een deel van mijn appelbomen te rooien, dus ik heb al niet veel meer staan. Inmiddels hebben we één keer geplukt en eind van de week hopen we de tweede pluk te doen, maar daarna is het voor de versmarkt wel gedaan. De derde pluk zal voor de industriemarkt zijn, vrees ik", vertelt Bert Morren uit het Vlaamse Kortenaken.

Qua volumes is het, zo stelt de teler, dan ook niet om over naar huis te schrijven. "In de koppen zien we nog wel dat de bomen vol hangen", legt hij uit. "Alleen beneden hangt wel een stuk minder door de vorst die we gezien hebben. Het heeft er wel voor gezorgd dat ze ruimte hadden om te groeien, waardoor de maten over het algemeen aan de grote kant zijn. De hoofdmaat is 85-90, dus dat zijn toch hele grote kalibers. Ik verwacht daarom dat de kleine appelen dit jaar wel duurder zullen zijn. We hebben dan wel veel gewicht geplukt door de grootte, maar in de verkoop voor het tafelfruit zal het misschien wat minder gemakkelijk zijn."

Het noodweer dat begin september over de regio Sint-Truiden raasde, heeft bij Bert overigens weinig tot geen schade opgeleverd. "Op een avond heeft het zo'n 40 liter geregend met hevige windstoten en hagel. Toen het losbarstte, vreesde ik ook dat er veel schade zou zijn. Ik heb ook op bepaalde plekken gehoord dat er veel overlast was, maar gelukkig voor ons zijn wij de dans ontsprongen. Het was ook maar een minuutje of 3. Over het algemeen zijn we over de kwaliteit echter redelijk tevreden. We hebben enkel wat appels met vorstringen en waarbij de kleuring wat tegenvalt."

Goede perenprijzen
Het Belgische perenseizoen is dus al even aan de gang en daar is Bert vooralsnog tevreden over. "Eigenlijk alles van maat 55 tot en met 75 gaat voor zo'n 88 eurocent. Daar hoeven we dus zeker niet over te klagen. Zelfs de 50 ging deze week nog voor 84 eurocent. Toch zie je dat ook hier de prijzen van de kleinere peren de grotere maten aan het inhalen zijn. In het begin ging de maat 75 bijna richting de euro, maar inmiddels zakken deze wat en stijgen de kleintjes juist."

"Ik verwacht ook wel dat deze prijzen nog wel even aan zullen houden. Ik ben nu aan het sorteren en verwacht dat het over een week of drie gedaan zal zijn, maar ik hoor veel dat er al op stam of in de pallox verkocht is. Ik heb dat niet gedaan, want ik had frigoruimte genoeg. Het betekent dat er nu wat ruimte is op de markt, dus kunnen we mooie prijzen maken. We moeten ook wel om uit de kosten te geraken, want de tonnages zijn natuurlijk ook minder. Gelukkig is dat nu het geval", besluit Bert.

Foto's: ©www.straffestreek.be

Voor meer informatie:
Bert Morren
Fruitbedrijf Morren
Groenstraat 6
3470 Kortenaken, België
Tel.: +32 474 76 46 69
[email protected]
www.streekproductenmorren.be