Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peru's blauwe bessensector verwacht grotere oogst met vlakkere piek

De blauwe bessensector in Peru zal naar verwachting de volumes van vorig jaar overtreffen, maar met een stabielere teeltcurve in vergelijking met de scherpe pieken van de vorige seizoenen. Dit kan helpen om de prijzen van blauwe bessen op de meeste wereldmarkten stabiel te houden. Chiara Maccera Núñez, Applied Research Lead voor Peru bij Fall Creek, legt uit: "De raming is een hoger volume in vergelijking met vorig jaar, maar we verwachten een vlakkere curve. We zullen niet de piek zien die we eerder hadden."


Chiara Maccera Núñez, Fall Creek's Applied Research Lead voor Peru, in Zuid-Afrika.

Núñez gaf een kort overzicht van het huidige seizoen in Peru tijdens haar toespraak op Fall Creek Connect South Africa in Paarl. "Vorig jaar hadden we in Peru te maken met het fenomeen El Niño, wat leidde tot afgenomen volumes, maar hogere prijzen. Desondanks blijft het een zeer winstgevend gewas. Voor het seizoen 2024-2025 zal de teelt meer geconcentreerd zijn, met enige vertragingen. We verwachten de piek eind september of begin oktober," voegde ze eraan toe.

Núñez benadrukte dat de prijzen vorig seizoen stegen door de lagere exportniveaus en het daarmee gepaard gaande tekort. "In 2022 zagen we een zeer hoge piek in september; de volumes waren toen hoog en de prijzen daalden. Peru streeft nu naar een minder geconcentreerde piek, en sommige telers zijn van plan om jaarrond te oogsten. Voor ons is het echter een grotere uitdaging om tijdens de zomermaanden, van januari tot maart, te oogsten, dus we verwachten lagere volumes in de eerste helft van het jaar. De prijzen voor blauwe bessen hebben de $7 per kilo bereikt door de stijgende vraag, nadat de teelt in Peru vorig seizoen met 23% was gedaald."

Telers passen zich aan veranderende omstandigheden aan
Núñez legde uit dat Peruaanse telers steeds vaker oudere rassen vervangen door nieuwe genetica om de klimaatproblemen en veranderende consumentenvoorkeuren het hoofd te bieden. "Telers schakelen over op nieuwe variëteiten om de oude Biloxi- en Ventura-types te vervangen. De nieuwste gewassen in Peru worden nu in potten en substraten gekweekt," zei ze.

Deze verschuiving is vooral belangrijk voor markten zoals China, waar de vraag groeit dankzij deze nieuwe blauwe bessenrassen. "De markt in China breidt zich uit dankzij de kwaliteit en eigenschappen van deze nieuwe variëteiten, die beter geschikt zijn voor zowel het klimaat als de eisen van de markt," voegde Núñez toe.

Proeven over de hele wereld
Hoewel Núñez in de eerste plaats verantwoordelijk is voor toegepast onderzoek in Peru, houdt ze ook toezicht op proeven met nieuwe rassen van Fall Creek wereldwijd. "We hebben rijenproeven in meer dan 13 landen en 80 proeflocaties. We werken het hele seizoen door nauw samen met telers over de hele wereld," merkte ze op.

Núñez benadrukte een aantal van de nieuwe rassen die worden getest, waaronder de FCM14-057 en FCM17-132. "De FCM14-057 is een vroeg-seizoensras dat grote tot jumbo-bessen produceert die knapperig zijn en een uitstekende houdbaarheid hebben. FCM17-132 is een andere veelbelovende variëteit, die het goed doet in het tussenseizoen," legde ze uit.

Ze waarschuwde echter dat, hoewel deze variëteiten veelbelovend zijn, er nog werk aan de winkel is om ervoor te zorgen dat ze zich aanpassen aan verschillende groeimedia en omstandigheden in alle regio's. "We hebben geavanceerde selecties, maar we moeten nog steeds controleren of ze geschikt zijn voor verschillende substraten en of ze goed presteren in verschillende landen," concludeerde Núñez.

Voor meer informatie:
Elsa Fourie
Fall Creek South Africa
Tel: +27 72 503 7627
[email protected]
www.fallcreeknursery.com

Publicatiedatum: