Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Krap citroenenaanbod bij seizoensovergang

Het Spaanse citroenseizoen 2024/2025 is begonnen met een hoge vraag en hoge prijzen, zonder veel overlap van aanbod tussen de twee halfronden. "Het vorige seizoen was echt ingewikkeld. Door een overdadige oogst zakten de verkoopprijzen onder de kostprijs en ruim 300.000 ton citroenen bleven aan de bomen hangen in Spanje", herinnert Antonio García, directeur van Ailimpo, zich.

In dit nieuwe seizoen, dat twee weken eerder is begonnen dan normaal, wordt een opbrengst van 1,2 miljoen ton verwacht. "Het areaal is praktisch hetzelfde als vorig jaar, maar de gemiddelde opbrengst per hectare is lager, wat zal resulteren in 21% minder kilo's dan de recordoogst van 2023/2024. Toch wordt het een uitdaging om voldoende winstmarge te behalen", zegt Antonio García.

Op dit moment draagt het voortijdige einde van het Zuid-Afrikaanse citroenseizoen bij aan een goede start voor de Spaanse sector. "Zeker tot eind oktober of begin november zal de markt goed zijn. Er zijn geen voorraden uit Zuid-Afrika meer en er is nog geen consistente aanvoer van Spaans product. De telersprijzen zijn prima en de consument moet iets dieper in de buidel tasten", aldus de directeur van Ailimpo. "We mogen ook niet vergeten dat de kosten voor het oogsten en verpakken van de eerste citroenen altijd hoger zijn."

José Antonio García benadrukt het werk van Ailimpo de afgelopen jaren om informatie uit te wisselen met de Zuid-Afrikaanse Citrus Growers Association (CGA) met het oog op een vlotte seizoensovergang op de Europese markt. Dit gebeurde ook in juni, toen het Zuid-Afrikaanse seizoen begon."

"Het valt ook af te wachten wat de concurrentie uit Turkije zal zijn, waar de oogst naar verwachting tot een kwart kleiner zal zijn. De Turkse citroenen zijn nog niet aangekomen in Europa. Voorzichtigheid is vanaf nu het sleutelwoord. We zullen van week tot week zien hoe de markt zich ontwikkelt. Toch geven we een optimistische boodschap af, want we zijn leiders in de export van citroenen naar Europa, met een aandeel van 70% en zelfs 80% in bepaalde periodes van het seizoen", aldus Antonio García.

De directeur van Ailimpo besluit met een vraag: "Waarom is de Europese retail bereid meer te betalen voor overzeese citroenen dan voor het Spaanse en dus Europese aanbod? Daar hebben we geen antwoord op. Er zit geen logica achter. De Europese herkomst zou gewaardeerd moeten worden vanwege de gegarandeerde kwaliteit en duurzaamheid, twee argumenten die we moeten blijven verdedigen."

Voor meer informatie:
Ailimpo
C/ Villaleal 3
30001 Murcia (Spanje)
Tel: +34 968 21 66 19
[email protected]
www.ailimpo.com

Publicatiedatum: