Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groothandelsmarkt Wenen:

Late start van het Turkse citroenseizoen

Met het laden van de eerste Meyer-citroenen staat het Turkse citrusseizoen op het punt van beginnen. "De eerste partijen worden momenteel verpakt en geladen, en ze worden naar verwachting aan het einde van week 39 geleverd. We hadden begin september moeten starten, maar we beginnen nu ruim twee weken later aan het seizoen. Als importeur kan ik moeilijk zeggen waarom precies," zegt Baris Sahin, directeur van Petryk und Sahin OG, gevestigd op de groothandelsmarkt in Wenen.

Sahin merkt op dat Turkse producten in ieder geval op een ontvankelijke markt stuiten. "Zuid-Afrikaanse citroenen zijn momenteel schaars en moeten op tijd worden besteld. Dit komt doordat de goederen, die meestal in Nederland aankomen, binnen zeer korte tijd uitverkocht zijn. Ook Spanje is nog niet helemaal klaar: er worden al Primofiori-citroenen geoogst, maar het exportseizoen zal waarschijnlijk pas begin oktober echt op gang komen."

Volgens de eerste berichten is de kwaliteit van de Turkse citroenen goed, hoewel de Weense groothandelaar nog geen concrete cijfers over de hoeveelheden heeft. "Zoals het er nu uitziet, zullen de verkoopprijzen iets onder het niveau van de Zuid-Afrikaanse goederen liggen."


Turkse Meyer citroenen

Spaanse citroenen blijven populairder
Tijdens het winterseizoen hanteert de Weense groothandel over het algemeen een tweeledige aanpak. Sahin: "Uit Turkije bieden we de Meyer-variëteit aan het begin van het seizoen, gevolgd door Lamas (van november tot februari) en Interdonato, die tot de lente worden verhandeld. Vanuit Spanje bieden we de Verna-variëteit aan in de tweede helft van het seizoen. Spaanse Primofiori waren vorig jaar erg populair op de Oostenrijkse binnenlandse markt, en we konden onze verkoopvolumes ongeveer verdubbelen ten opzichte van het voorgaande jaar."

De vraag naar citroenen van Spaanse oorsprong is iets hoger in Oberösterreich, Niederösterreich en vooral Wenen; de algemene verhouding is ongeveer 60-40. Desondanks zijn Turkse producten veel goedkoper, vooral in de eerste fase van het seizoen. Wat de sortering betreft, zijn Spaanse citroenen over het algemeen verkrijgbaar in alle gewenste kalibers, terwijl kleine tot middelgrote citroenen voornamelijk uit Turkije komen.


Volgens Sahin blijft de trend in de export van Turks citrus stijgen. Met name voor clementines (W.Murcott) en grapefruit (StarRuby, RubyRed) kan een jaarlijkse volumestijging worden waargenomen.

Moeilijk seizoen voor overzeese sinaasappelen
Tijdens de zomermaanden heeft Petrik & Sahin citrus van het zuidelijke halfrond ingekocht, met name producten uit Zuid-Afrika, Zimbabwe en Argentinië. "De vraag naar overzeese citrus, vooral sinaasappelen, was tot nu toe verrassend laag. In dit opzicht was het een uitdagend seizoen," concludeert Sahin.


Zuid-Afrikaanse sinaasappelen

Voor meer informatie:
Baris Sahin
Petrik & Sahin OG
Groothandelsmarkt Wien-Inzersdorf
Laxenburgerstraße 365 C6 69-74
Tel: +43 1 6150014
[email protected]
www.sahinfruit.at

Publicatiedatum: