Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

BioVLAM-award 2024 voor Vitaetom

Bio-teler Koen Van Hauteghem van Vitaetom heeft de BioVLAM 2024 gewonnen, de prijs voor innovatie en duurzaamheid in bio. Zijn biologisch bedrijf met groenteteelt onder glas teelde voor het eerst biologische Ruby Red-tomaten, een robijnrode trostomaat, op vraag van de retail. De teler ontving de BioVLAM-award op 23 september 2024 uit handen van Guy Vandepoel, voorzitter van VLAM. Als onderdeel van de prijs zal hij het komende jaar als 'Ambassadeur voor Bio' optreden.

Van links naar rechts: Marijke Van Ranst, Filip Fontaine, Koen en Annelies Van Hauteghem, Guy Vandepoel, Marina Sablon

Voor de Vlaamse bio-sector is stilstaan geen optie. Biologische bedrijven moeten blijven innoveren en pionieren. Daarom bekroont de BioVLAM, een initiatief van de bio-sector in samenwerking met VLAM, voor de vierde keer een gepassioneerde en innovatieve bio-ondernemer.

Ieder jaar gaat de BioVLAM op zoek naar een toonaangevende bio-ondernemer met een vernieuwende kijk op product(ie) of proces in de bio-sector. De laureaat wordt gekozen uit vijf door de vakjury genomineerde bedrijven. In de vakjury zetelen vertegenwoordigers van de sectororganisaties en VLAM.

Vijf genomineerden
Met stuk voor stuk knappe projecten kaapten deze vijf bio-bedrijven een nominatie voor de BioVLAM 2024 weg (in alfabetische volgorde):

  • Bioboerderij De Vleterbeek (Poperinge) stapte in een Europees onderzoeksproject dat het welzijn van pluimvee en varkens wil verbeteren. Een innovatieve buitenhut op de weide voor bio-zeugen en biggen verhoogde hun comfort en maakt beter zichtbaar voor klanten hoe de dieren de kans krijgen om hun natuurlijke gedrag te vertonen.
  • Blommm (Gent) is de eerste biologisch gecertificeerde bloemenwinkel in België met een 100% lokaal en biologisch aanbod van verse bloemen van lokale bio-producenten. Geen enkele bloem heeft ooit gevlogen, en waar mogelijk worden de boeketten op de fiets geleverd.
  • Pajottenlander (Meise) lanceerde 'Fruji', zeven bruisende biologische frisdranken op basis van lokale, verse, biologische vruchtensappen. De pure smaak van natuurlijke bio-ingrediënten staat voorop, de frisdranken bevatten geen additieven.
  • 't Goed ter Heule (Lauwe) beoogt als gemengd biologisch bedrijf om volledig zelfvoorzienend te zijn. Het streeft in alles naar de kortste keten, no waste en duurzaamheid. De groenteresten van zelfpluk en resto gaan naar de dieren en de mest gaat naar het land, zo is de biocirkel rond.
  • Vitaetom (Zwijndrecht) teelde dit jaar voor het eerst biologische 'Ruby Red' pruimtrostomaten. Een nieuwe bio-teelt is een grote uitdaging, maar de eerste oogst leverde een goed resultaat op. Vitaetom wil consumenten laten kennismaken met deze smaakvolle tomaten.

Laureaat 2024: Koen Van Hauteghem van Vitaetom
De juryleden gingen bij iedere genomineerde op bezoek om het bedrijf met eigen ogen te beoordelen op innovatiegehalte, aandacht voor duurzaamheid en passie voor bio.

Voor zijn vernieuwende biologische teelt van de Ruby Red trostomaten, bekroont de vakjury Koen Van Hauteghem, zaakvoerder van biologisch glasteeltbedrijf Vitaetom, als winnaar van de BioVLAM 2024.

Het oordeel van de vakjury
Vitaetom heeft zijn naam niet gestolen: het verbindt zijn 'vita' of levenskracht aan de 'tom' van de tomaten -- ook nu weer. Vitaetom diende een sterk dossier in, en de vakjury vond het bijzonder interessant dat een specifiek groenteras het onderwerp van de nominatie uitmaakte. Met Ruby Red kaapt hij een tweede nominatie voor de BioVLAM 2024 weg: in 2022 werd hij genomineerd voor zijn nieuwe, duurzame serre.

De jury was onder de indruk van de succesvolle, positieve start van de teelt van het tomatenras Ruby Red, dat Koen Van Hauteghem voor het eerst biologisch teelde. Het is immers lang niet vanzelfsprekend om een gangbare tomatenvariëteit voor het eerst biologisch te telen: er bestond geen teelthandleiding voor. Van Hauteghem en zijn team moesten verschillende obstakels overwinnen, zoals wat is de juiste plantafstand en welke watergift hebben deze tomaten precies nodig?

Een belangrijk aspect van deze tomatenteelt is dat het gebeurde op vraag van de retail, die de bio-tomaten met robijnrood vruchtvlees graag aan zijn klanten wilde aanbieden. Zo opent bio de deuren voor de uitbreiding van zowel het bio-tomatenareaal als de variatie binnen de bio-tomaten.

Vitaetom geeft met zijn nieuwe bio-teelt volgens de jury een mooi signaal naar de sector: die kan extra omschakeling naar biologische glasteelt immers goed gebruiken. "Koen toont ons moed om zijn aanbod te vernieuwen en durf om een nieuwe teelt uit te proberen. We wensen Koen Van Hauteghem graag van harte proficiat met de BioVLAM 2024!"

Reactie van de winnaar
Koen Van Hauteghem reageert enthousiast op zijn prijs: "Ik vind het een hele eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen en de bio-sector het komende jaar te mogen vertegenwoordigen als ambassadeur."

Het Ruby Red-verhaal
Colruyt verkoopt de (niet-bio) Ruby Red al enkele jaren, en Bio-Planet - onderdeel van de Colruyt-groep - wilde deze smaakvolle tomaat graag in bio aanbieden. De vraag om te starten met de teelt van biologische Ruby Red tomaten belandde bij tomatenexpert Koen Van Hauteghem, die veel ervaring heeft met bio-tomaten onder glas. In zijn serres van 20.000 m² produceert hij jaarlijks maar liefs 300.000 kilo tomaten.

Het is echter niet vanzelfsprekend om zomaar een gangbare tomaat te telen in bio, omdat de aanpak anders is. Niemand had ooit eerder deze biologische variëteit geteeld. Ruby Red bleek niet de gemakkelijkste tomaat om in bio te telen. Er moesten verschillende obstakels overwonnen worden. Plantafstand uit een gangbare teelt kan een teler bijvoorbeeld niet zomaar overnemen in bio, want in niet-biologische teelt telen ze op steenwol en bio teelt in volle grond. Ook de juiste watergift moest al doende worden afgesteld. Omdat de bio-planten in volle grond groeien, vraagt de bemesting extra aandacht: de voedingsstoffen van de mest komen in de bodem en vragen meer tijd om door de plant te worden opgenomen. De planten krijgen nu tijdelijk extra biologische bladvoeding.

Van Hauteghem concludeert: "Ondanks deze aandachtspunten is Ruby Red echt een super product. Deze tomaat heeft geweldig veel smaak, en smaak is essentieel voor de consument. We hopen nieuwe consumenten ervan te overtuigen hoe lekker bio-tomaten wel kunnen zijn."

De toekomst oogt rooskleurig voor Ruby Red: BelOrta liet recent weten dat ze het areaal voor Ruby Red volgend jaar verviervoudigen, omdat de vraag zo groot is. Het nieuwe areaal wordt verdeeld tussen Vitaetom en een aantal collega's.

Voor meer informatie:
Vitaetom
Krijgsbaan 151
2070 Zwijndrecht (België)
+32 475 394475
[email protected]

www.vlam.be

Publicatiedatum: