Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Akkerbouwbedrijf Vogels

"Als je opbrengsten wilt maximaliseren, moet je inzetten op automatiseren"

Akkerbouwbedrijf Vogels is gevestigd in Firdgum, een terpdorp aan de Noord-Friese waddenkust. Samen met vijftien andere dorpen, de stad Franeker en veertien gehuchten maakt het deel uit van de gemeente Waadhoeke. De onderneming die gerund wordt door Leo Vogels bestaat al meer dan honderd jaar en legt zich toe op het verbouwen van aardappelen, tarwe, suikerbieten en uien. Door een grote brand in 2017 is een nieuwe bewaarloods gebouwd en vanaf dat moment wordt samen met VHM ingezet op kistenlogistiek.



De ambitie
Directeur Leo Vogels: "Zo'n grote brand heeft natuurlijk veel consequenties. Alles is vernieuwd en daarbij hebben we ingezet op een zo hoog mogelijk mate van automatisering. Dat kon natuurlijk omdat we geen rekening hoefden te houden met bestaande gebouwen en beperkingen. We runnen het bedrijf dan ook met gemiddeld vier fte. Dankzij de vergaande automatisering is dit prima te doen. En het is natuurlijk fantastisch om te zien hoe al die mooie machines hier draaien. VHM komt dan ook heel goed tot uiting hier bij het waarmaken van onze ambities."

De uitdaging
"Uitdagingen zijn er nog volop. Het overheidsbeleid bijvoorbeeld zien wij als een uitdaging, maar ook als kans. Er is steeds meer regelgeving, energie moet duurzamer en mensen willen meer natuur. Dat zorgt bij veel bedrijven voor minder opbrengsten en voor duurdere producten. Gelukkig zitten wij hier goed qua grond en weersomstandigheden omdat we vlak bij de Waddenzee zitten. Ook hebben we flink geïnvesteerd in machines en inschuurcapaciteit. Dat is belangrijk want het is echt lastig om voldoende mensen te vinden. Ik wil daar niet afhankelijk van zijn en ik wil zoveel mogelijk voorkomen dat we 's avonds moeten werken. Tegelijk wil ik opbrengsten maximaliseren. Dat betekent in korte tijd veel doen en dat kan alleen met veel en grote machines."



De vierde generatie Vogels - Leo met zijn vrouw Willeke en twee dochters - hadden nog maar net intrek genomen op het akkerbouwbedrijf toen het noodlot toesloeg. Een brand verwoestte in één nacht een deel van het woonhuis, de bewaarloods, machines en een complete opbrengst van 70 hectare. De nieuwbouw gebeurde in stijl. De moderne en onder architectuur gebouwde bewaarloods biedt ruimte aan 4.500 kisten op lucht. 1.500 kisten kunnen ondersteund worden met een koelsysteem op het natuurlijke koudemiddel CO₂. Ook de uien worden sinds 2017 in kisten opgeslagen. Er zijn twee cellen gemaakt om de 1.000 kisten uien op te slaan. Deze cellen hebben meer ventilatiecapaciteit en aangepaste luikafmetingen. Naast de aardappel- en uiencellen is er nog een werkcel gecreëerd.



De oplossing
"De oplossing voor onze manier van werken zit in slimme kistenlogistiek met de machines van VHM. We werken al jaren met een TwinFilr. Dit jaar hebben we ook een nieuwe Bijlsma-lijn gekocht en er is geïnvesteerd in Gejo optisch sorteren. Dit doen we in combinatie met een automatische kistenvuller en -leger van VHM, waardoor er veel minder handelingen en heftruckbewegingen nodig zijn. Maximaal automatiseren dus, zodat we met de juiste mensen een zo hoog mogelijk resultaat kunnen bereiken."

"De machines van VHM zijn eenvoudig, degelijk en innovatief. Daarnaast hebben ze ook een aansprekend design. Ook belangrijk. Verder ben ik blij met de samenwerking met VHM. Een mooi bedrijf met een goed team. Ze denken echt mee over de optimalisatie van onze processen en ze zijn open-minded. Wij hebben veel wederzijds respect voor elkaar."



"Wat de toekomst nog gaat brengen, daar ben ik benieuwd naar. Wij doen van alles op het gebied van duurzaamheid. Zo hebben we zonnepanelen, een windmolen en de opslag van gewassen kost minder energie dan ooit. De performance is hoog dankzij de vele machines. Daarbij is de foutmarge laag en het onderhoud nihil. Ik ben dan ook dik tevreden en organische groei vind ik prima, maar ik hoef echt niet meer te verdubbelen."

Voor meer informatie:
Alice Leijten
VHM Machinery
Oogstveld 12
8307 DV Ens
[email protected]
www.vhm-machinery.nl

Publicatiedatum: