Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Clementineseizoen bijna van start bij Euro Gijbels

"We moesten manueel plukken voor de juiste balans tussen groei en productiviteit"

Tholen - Bij Euro Gijbels is men zich langzaam maar zeker aan het voorbereiden op de overgang van het Zuid-Afrikaanse naar het Spaanse citrusseizoen. Op de Catalaanse teeltlocatie van het bedrijf in Mont-Roig verwacht John Gijbels dat de eerste volumes in de tweede of derde week van oktober geplukt zullen worden. "Wij telen de eerste variëteiten niet, dus starten we met de Orogros en Oronules. Over het algemeen lijkt hier komend seizoen wat minder volumes van te zijn, maar bij ons in Catalonië zijn we daar harder van gespaard gebleven."


Orogros

"Ik denk dat we rond dezelfde periode starten als vorig jaar", gaat John verder. "Wij oogsten enkel Clementines met blad, waardoor we niet kunnen stoken. Daardoor starten we altijd wat later en bovendien werken we dus niet met de eerste variëteiten. Je ziet dat de markt hier namelijk nog niet echt klaar voor is. Er is nog veel aanbod uit Zuid-Afrika, waardoor het moeilijk concurreren is in het begin. Onze klanten werken dan liever nog even met citrus uit Zuid-Afrika dan dat ze naar Spaans aanbod overschakelen. Voor het moment dat wij verwachten met onze Orogros en Oronules te komen, zie je dat ze er wel al op zitten te wachten en dan is er bovendien wat meer ruimte op de markt." Het bedrijf zal vervolgens eind november overstappen op de Clemenules. "Daar valt nog weinig over te zeggen, want deze zijn nog knalgroen, maar in dit geval lijken ook bij ons toch wel wat minder volumes te zijn."

Balans tussen groei en productiviteit
Over de volumes van de Orogros en Oronules is bij henzelf, zo stelt John, daarentegen weinig spectaculairs te vertellen. "Ik hoor vanuit het zuiden, in de regio's Murcia etc., dat er wel veel minder volume is. De verklaring die ik gekregen heb, is dat het in het zuiden heel warm is geweest tijdens de bloeming, waardoor sommigen zijn afgestorven. Dan stoot de boom het fruit af en valt er veel op de grond. Wij hadden daarentegen juist eerder wat kouder weer dan we zouden willen. We hadden in Catalonië temperaturen van rond de 15 graden, terwijl het idealiter tussen de 18 en 25 graden zou moeten zijn om de Clementines te laten groeien. Ons voordeel is dan wel dat er iets aan te doen valt, hoewel dat veel werk vraagt."


Oronules

"We hebben dan weer het geluk dat we telers hebben die het goed in de hand hadden", gaat hij verder. "Als het namelijk te koud is, heeft de boom niet genoeg sapstroom om de Clementines te laten groeien. Dan moet je manueel de Clementines van de boom plukken tot je een evenwicht hebt gevonden tussen een goede groei en optimale productiviteit. Die balans vinden vraagt veel ervaring en daar hebben we dan ook onze handen vol aan gehad, maar het resultaat is dat we mooie volumes hebben hangen. Ik denk dat deze ook op een goede markt terecht zullen komen."

Foto rechts: Orogros

Verschil dag en nacht
Ook over de kwaliteit is John over het algemeen tevreden. "We hebben veel regenval gehad de afgelopen tijd, waardoor ze goed kunnen groeien, dus ik denk dat we mooi fruit kunnen gaan plukken. Het is alleen nog even afwachten hoe de kleuring zal zijn." Vorig jaar gaf hij namelijk al aan dat het tegenwoordig dermate warm blijft dat de vroegere clementines soms wat groener blijven. "Men verwacht altijd een oranje Clementine, maar door de redelijk stabiele temperaturen kan het citrus niet altijd goed kleuren. Nu komen we echter in een periode dat het temperatuursverschil tussen dag en nacht goed moet zijn om kleur te geven aan het citrus. Je ziet dat de kleuring langzaam begint te komen, maar de komende weken zullen daarvoor belangrijk zijn."


Clemenules

Spaanse groenten
De winterperiode betekent daarnaast traditiegetrouw ook het moment van de Spaanse groenten op de Catalaanse teeltlocatie van Euro Gijbels. "We telen hierbij peterselie, bloemkool en selderij en daar lijkt alles momenteel wel zijn gangetje te gaan. We zien wel dat het planten van de peterselie, waar we op dit moment mee bezig zijn, wat bemoeilijkt wordt door de regenval van de afgelopen drie weken. We zullen echter zien wat het gaat geven. In november verwachten we met de groenten weer van start te kunnen gaan."

Voor meer informatie:
John Gijbels
Euro Gijbels
Cami de les Arenes s/n
43300 Mont-roig del Camp
Tarragona - Spanje
[email protected]
www.eurogijbels.be