Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verzet tegen GGO-aardappelen in Nigeria

In Nigeria ligt de introductie van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) onder vuur nu een brede coalitie van meer dan 100 maatschappelijke organisaties, telers, wetenschappers, juristen en academici pleit voor het stopzetten van de introductie van GGO. Dit collectieve standpunt komt naar voren als reactie op het voornemen van de federale regering om de resultaten van klinische proeven met GGO-aardappelen te publiceren, met een oproep voor een nationaal verbod door Nnimmo Bassey, de uitvoerend directeur van de Health of Mother Earth Foundation (HOMEF).

Bassey benadrukt zijn bezorgdheid over de mogelijke negatieve effecten van GGO's op de menselijke gezondheid, de integriteit van Nigeria's voedselsysteem en fundamentele mensenrechten. Hij verwijst naar een richtlijn van het Huis van Afgevaardigden in mei 2024, waarin de introductie van nieuwe GGO-variëteiten werd gepauzeerd in afwachting van een evaluatie van de goedkeuringsprocessen - een mandaat dat naar verluidt over het hoofd wordt gezien nu het National Biosafety Management Agency (NBMA) verdergaat met plannen om nieuwe GGO-aardappelvariëteiten te introduceren.

Bassey wijst op de weerstand tegen genetisch gemodificeerde aardappelen in regio's als Peru en de scepsis van ontwikkelde landen en zet vraagtekens bij de ontwikkeling van deze genetisch gemodificeerde gewassen in Nigeria. Dit scepticisme wordt herhaald door dr. Ifeanyi Casmir, voormalig nationaal voorzitter van de Association of Medical Laboratory Scientists of Nigeria (AMLSN), die parallellen trekt tussen genetisch gemodificeerde aardappelen en andere genetisch gemodificeerde gewassen zoals Bt-katoen, Bt-bonen en TELA-maïs, wat een compromis suggereert tussen de inheemse gewasvariëteiten van Nigeria.

Casmir bekritiseert de promotie van GM-technologie voor gewassen die voornamelijk worden gebruikt als biobrandstof en veevoer in andere landen, in plaats van voor menselijke consumptie. Hij roept de regering op om zich te richten op het aanpakken van de problemen van aardappeltelers in Plateau State en andere regio's die getroffen zijn door banditisme, wat heeft geleid tot een lagere productiviteit en hogere aardappelprijzen.

Ondertussen heeft de minister van Land- en Voedselbouw, Abubakar Kyari, geprobeerd om het publiek gerust te stellen over de veiligheid van GGO's, waarbij hij de bezorgdheid toeschreef aan misverstanden en verkeerde informatie. Ondanks deze verzekeringen gaat het debat over de veiligheid van GGO's en hun geschiktheid voor de Nigeriaanse markt door.

Bron: The Whistler

Publicatiedatum: