Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Droogte en moko-bacterie veroorzaken lagere bananenoogst in Ecuador

De droogte in veel bananentelende gebieden in Ecuador en een hoge plaaglast van de moko-bacterie veroorzaken ernstige problemen voor telers in het land. De Ecuadoraanse regering heeft ook nieuwe stroomonderbrekingen ingevoerd vanwege de droogte. Volgens Patricio Catapano, CEO van de bananenexporteur Banaval, gevestigd in Ecuador, "heeft Ecuador op dit moment te maken met een paar ernstige problemen. Er is droogte in bijna alle provincies waar bananen worden geteeld, vooral in El Oro. Moko is ook aanwezig en zorgt voor veel problemen."

Vanaf zondag 22 september 2024 werden grote delen van Ecuador donker, omdat de regering de elektriciteit in de helft van de 24 provincies had afgesloten. Historische droogtes hebben het waterpeil in veel van de hydro-elektrische centrales verlaagd. Om hierop te reageren, heeft de regering nachtelijke stroomonderbrekingen van acht uur ingesteld, van maandag tot en met donderdag. Daarnaast is het leger opgeroepen om strategische dammen te beheren.

Catapano verwacht echter niet dat de stopzetting van de elektriciteit meteen gevolgen zal hebben voor de bananenteelt en -export. "De energiesluiting is maandag 23 september begonnen. De stroomstoring veroorzaakt geen grote problemen, alle havens werken met generatoren", zegt hij.

De droogte en de plantenziektes door moko zorgen voor financiƫle problemen, zegt Catapano. "Door al onze financiƫle problemen is de oogst gedaald. Daarom stijgen de prijzen. Eerlijk gezegd is de vraag over het algemeen niet zo groot, maar omdat we een lage oogst hebben, is de prijs erg hoog."

De belangrijkste exportmarkten van Banaval zijn Algerije, het Midden-Oosten, Europa en Rusland, waar de vraag naar bananen gestaag is toegenomen. "Ondanks deze uitdagingen werken onze sector en ons bedrijf hard om de bananen te telen, te oogsten en te exporteren naar de wereldmarkten," besluit Catapano.

Banaval zal aanwezig zijn op Fruit Attraction in Madrid, bezoek ze op Stand 4 E04.

Voor meer informatie:
Patricio Catapano
Banaval
Tel: +593 939 809 359
[email protected]
www.banaval.com.ec

Publicatiedatum: