Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaans avocadoseizoen van start op krappe EU-markt

Het avocadoseizoen is begonnen in Marokko en exporteurs profiteren van gunstige omstandigheden, aldus Mehdi Benchekroun, CEO van DMB & Co. "Op dit moment richten Latijns-Amerikaanse exporteurs, vooral Mexico, zich op de Amerikaanse markt, die enorme hoeveelheden absorbeert. Er komen maar heel weinig zendingen uit Peru of Colombia aan in Europa en we kunnen zelfs spreken van een tekort aan avocado's in Europa dat nog wel even zal duren. Andere origines zullen snel op de markt komen, maar ik ben ervan overtuigd dat Marokko dit jaar een goede positie heeft."

Volgens Benchekroun zijn de eerste ladingen groene variƫteiten uit Marokko al vertrokken naar Europa. "Vroege importeurs die de rassen Zutano, Bacon en Fuerte hebben gekocht, zijn erg tevreden over de kwaliteit en de grootte. Ik heb goede respons gehad van kopers in Nederland, het VK en Duitsland."

"Het seizoen begint wat terughoudend. Sommige importeurs lijken te aarzelen en wachten op meer duidelijkheid over de prijzen. Ik wil iedereen geruststellen dat de Marokkaanse avocado-oogst dit jaar van zeer constante kwaliteit is, met goede maten en grote volumes. De prijzen zijn ook zeer goed en worden ruimschoots gerechtvaardigd door de veel betere kwaliteit vergeleken met vorig seizoen. De prijzen af teeltbedrijf liggen momenteel op hetzelfde niveau als aan het begin van het vorige seizoen. De prijzen stijgen, gezien het tekort aan avocado's in Europa, dus we kunnen beter niet langer wachten," zegt Benchekroun.

Het avocadoseizoen zal gemakkelijker verlopen dan vorig jaar, verzekert Benchekroun: "Vanaf de teelt zijn de weersomstandigheden veel gunstiger geweest. We hebben geen stormen gehad zoals de storm Bernard van 2023, en we hebben ook geen chergui (hete droge winden) gehad. Er is weinig regen gevallen, maar het kwam wel op het juiste moment. De bloei verliep erg goed en dat zie je terug in de grotere maten."

"Ook op commercieel gebied lijkt het seizoen veel beter te worden dan het vorige. Colombia en Peru zorgden vorig seizoen voor hevige concurrentie, waardoor de prijzen kelderden. Dit jaar lijken de Latijns-Amerikaanse origines druk bezig te zijn met de Amerikaanse markt. De overvloedige oogst in Marokko zal ons ook een betere concurrentiepositie geven, met prijzen die zowel telers, exporteurs als klanten in Europa tevreden zullen stellen", voegt Benchekroun toe.

"Het grootste deel van de Marokkaanse oogst wordt verwacht in oktober, met de variƫteit Hass, en de piekvolumes worden verwacht vanaf midden december", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Mehdi Benchekroun
DMB & CO
Tel.: +212661214337
[email protected]

Publicatiedatum: