Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wereldwijde pootaardappelmarkt krimpt met 2,5% per jaar

Experts van EastFruit hebben vastgesteld dat de internationale markt voor pootaardappelen in de afgelopen vijf jaar is gedaald. Vooral bij de vier grootste exporteurs, die samen 74% van de markt uitmaken, is een aanzienlijke daling zichtbaar. Deze wereldwijde exportdaling wordt toegeschreven aan verschillende factoren: ongunstige weersomstandigheden in 2022 en 2023 in belangrijke teeltgebieden, een toename van lokale veredeling en toenemende handelsbelemmeringen, zowel tarifair als niet-tarifair, die de efficiëntie van de aardappelsector hebben beïnvloed

Andriy Yarmak, een econoom bij het Investment Centre van de FAO: "De wereldwijde daling van de internationale handel in pootaardappelen is te wijten aan de extreem ongunstige weersomstandigheden in 2022 en 2023 in de belangrijkste teeltlanden, die de oogsten negatief hebben beïnvloed. Bovendien zijn de lokale veredelingsprogramma's in sommige landen geïntensiveerd. Onlangs heeft de factor 'deglobalisering', of de toename van handelsbarrières, zowel tarifair als niet-tarifair, door verschillende landen, de efficiëntie van de aardappelsector als geheel verder verminderd."

Van 2019 tot 2023 kromp de wereldwijde markt voor pootaardappelen met 42.000 ton, wat neerkomt op een gemiddelde daling van 2,5% per jaar. Het VK kende de scherpste daling van de export, met 6% per jaar, terwijl Nederland een langzamere daling van 2,7% per jaar zag, maar te maken kreeg met een grotere oogstdaling van 24.000 ton per jaar. Ondanks deze trends behoudt Nederland een dominante positie op de markt met meer dan 51% van de wereldwijde export.

Duitsland is onlangs het VK voorbijgestreefd en is de derde grootste exporteur geworden, met Frankrijk op een veilige tweede plaats met een marktaandeel van 12%. België en Egypte hebben de grootste veranderingen doorgemaakt in de top 10 van exporteurs, waarbij België de sterkste daling heeft gekend en Egypte, vooral dankzij de toegenomen export naar Rusland in 2023, de meest opmerkelijke groei heeft gekend. De toekomst van de handel van Egypte met Rusland blijft echter onzeker. De Verenigde Staten hebben ook hun pootaardappelexport zien groeien, met een gemiddelde stijging van 9% per jaar, waarmee ze zich onderscheiden als het enige top-10 land met een consistent stijgende lijn in de export.

Bron: East-Fruit

Publicatiedatum: