Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moldavië-serie - deel 4

"We willen een logistieke hub zijn voor steenfruittelers in de regio"

Dinsdag 10 september werd in Niscani, een dorp 30 km ten noordwesten van Chisinau, een moderne sorteer- en verpakkingslijn voor steenfruit officieel ingehuldigd. De staatssecretaris van Landbouw tekende present, alsook al wie iets te betekenen heeft in de Moldavische steenfruitsector. De opzet van deze faciliteit is dan ook niet gering: een logistieke hub worden voor telers en exporteurs uit de wijde regio. Het initiatief komt van PDG Fruct, een bedrijf opgericht en geleid door jonge ondernemers, komend uit eenzelfde nest.


De nieuwe sorteer- en verpakkingslijn van PDG Fruct

"Het was 2017. Mijn broer Dumitru, die toen al enige ervaring had opgedaan in de tuinbouw, stelde mijn zus Ludmila, een boekhoudster, en mij voor om samen een onderneming op te richten", steekt marketing manager Zinaida Plamadeala van wal. "Onze vader is econoom, dus investeren en ondernemen waren geen onbekende woorden voor ons. We legden een pruimengaard aan, met vier andere telers zetten we een aardbeiencoöperatie op, Berries Group, en samen met een partner, Alexandru Lozovan, richtten we PDG Fruct op."

Banklening
Pruim was toen nog een goedkoop product in Moldavië, terwijl er in de regio wel behoorlijk veel kleinschalige telers van deze steenfruitsoort waren. "Echter, koel-, sorteer- en verpakkingsfaciliteiten ontbraken. Zo vatten we het idee op om een pakstation te bouwen en service te verlenen aan telers uit de streek. Tot onze grote verbazing keurde de bank ons businessplan goed en kregen we een lening. In de lente van 2017 stond het pand er, in de herfst van datzelfde jaar waren we reeds gecertificeerd."


Zinaida Plamadeala met een punnet pruimen in de hand, klaar voor export

Terwijl de jonge pruimenbomen nog niet productief waren, werd in het pand opslagruimte aan derden verhuurd en verpakkingsdiensten aangeboden. Ook anno 2024 is dienstverlening aan andere telers nog steeds goed voor 30% van de omzet van de faciliteit. "Toen we zelf pruimen begonnen te oogsten, hebben we meteen besloten onze blik te richten op de EU-markt. We zagen bij andere telers dat export naar Rusland te wispelturig was. Nu eens was het goed, maar even vaak viel het tegen."

Moderniseringsslag
"We mikten op langetermijnrelaties met vaste klanten, al leverden ook wij ons product in de beginjaren eerst aan exporteurs die het hier kwamen ophalen. Op beurzen legden we vervolgens contacten en nu voorzien we enkele Europese retailers rechtstreeks van pruimen. Het is evenwel niet over rozen gegaan: met ons manueel in houten kratten verpakt fruit konden we niet altijd homogene kwaliteit leveren, de winstmarges waren eerder klein en de reputatie van Moldavië op de internationale markt was enkele jaren geleden allesbehalve solide."

Het was het sein om een grote stap voorwaarts te zetten en een moderniseringsslag te slaan. "Dus investeerden we in deze moderne Unitec sorteerlijn en Sormac verpakkingslijn. Sorteren gebeurt nu op maat, kleur en zowel externe als interne defecten. De foutenmarge bij manueel sorteren was vaak te groot, de capaciteit te klein en ook het arbeidsvraagstuk was bij momenten een moeilijke puzzel om te leggen", aldus de marketing manager.

Homogeen product
Al die problemen zijn nu opgelost en in een jaar als dit, waarin omwille van de weersomstandigheden de kwaliteit in de boomgaarden wat tegenvalt, garandeert optisch sorteren bovendien een homogeen product. "En de halfautomatische verpakkingslijn laat ons toe het juiste gewicht in elke punnet te stoppen", geeft Zinaida aan. Met ongeveer 80 punnets van 1 kilo per minuut is de capaciteit bij PDG Fruct in vergelijking met handmatig verpakken verdubbeld tot nagenoeg 5 ton per uur.

Inmiddels oogsten deze jonge ondernemers circa 1.000 ton Stanley pruimen per jaar. "Met eigen teelt verzekeren we er ons van dat het pakstation er niet werkloos bij ligt. Daarnaast blijven we als co-packer optreden voor andere telers en exporteurs. Via samenwerkingen voegen we waarde toe aan de steenfruitteelt in de regio, want voor export gelden hoge kwaliteitsnormen en met dergelijke moderne installaties kunnen die gehaald worden. We zetten onze pruimen af in Polen, Italië, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland."


Bloeiende pruimenbomen bij PDG Fruct

Organische groei
Omdat van de twee activiteiten die PDG Fruct uitvoert, de teelt de minst rendabele is, plant het bedrijf in de toekomst vooral te groeien met de koel-, sorteer- en verpakkingsdienstverlening. "Maar na de stevige investering van dit jaar voorzien we een organische groei, parallel met de noden van de steeds professioneler wordende telers in de omgeving. En daarbij mogen we natuurlijk niet blind zijn voor enkele uitdagingen, zoals het aantrekken van gekwalificeerde werknemers, want al is de nieuwe sorteer- en verpakkingslijn modern en precies, ze is niet 100% automatisch. Vele waardevolle werkkrachten zijn de voorbije jaren immers weggetrokken van het platteland, vaak naar het buitenland, zelfs hele gezinnen", vertelt Zinaida.

PDG Fruct is GlobalGAP en GRASP gecertificeerd. Momenteel wordt ook IFS geïmplementeerd. Het pand omvat twee voorkoelruimtes met een capaciteit van 20 ton, koelcapaciteit voor de lange bewaring van 1.500 ton en een optische sorteerlijn en halfautomatische verpakkingslijn voor steenfruit. De lijn, geschikt voor abrikozen, perziken, nectarines en pruimen, is in gebruik van mei tot en met november. "De koelcapaciteit wordt overigens van schone energie voorzien, want het dak van ons pand is volledig belegd met zonnepanelen. Van onze aandacht voor duurzaamheid getuigt ook de installatie van vier windturbines in de ons omringende dorpen. Je ziet, we houden van ondernemen. Soms hoor je onze vader zeggen: 'Als ik dertig jaar terug had geweten dat ik zulke ondernemende kinderen had gemaakt, dan was het zeker niet bij drie gebleven'", lacht Zinaida.


Zonnepanelen op het dak van het pakstation van PDG Fruct

PDG Fruct zal aanwezig zijn op de komende Fruit Attraction in Madrid. Je vindt het bedrijf op de gezamenlijke stand van branchevereniging Moldova Fruct (stand 10D18).

Voor meer informatie:
Zinaida Plamadeala (marketing directeur)
PDG Fruct Ltd
Pitușca, Călărași, MD4432 – Moldavië
Mob: +373 69748665
[email protected]
www.pdgfruits.com