Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nitrosfera-project (Murcia, Spanje)

"Nieuwe stikstofbemestingsstrategieën als antwoord op beperkende maatregelen"

"Nuves, een bedrijvengroep, is de afkorting van 'nutrición vegetal sostenible', het Spaans voor duurzame plantenvoeding. We zien de bodem als het medium dat voedingsstoffen levert aan de gewassen en daarom mag die niet uitgeput raken. Duurzaamheid draait om een evenwicht vinden. Als er te veel voedingsstoffen worden toegediend, kan er schade worden toegebracht aan het milieu, de gewassen en dus ook aan de inkomsten van de teler. Als er te weinig wordt toegediend, dreigen voedingstekorten voor het gewas en een vermindering van de bodemvruchtbaarheid, die zich vaak pas jaren later manifesteert", stelt Abelardo Hernández, technisch directeur van Proexport, een telersvereniging uit Murcia, en coördinator van het Nitrosfera-project.

"Nitrosfera is een project rond stikstofbemestingsstrategieën die een antwoord bieden op de bemestingsbeperkingen die gelden in kwetsbare gebieden. Dat gebeurt door het gebruik van onder meer speciale meststoffen, micro-organismen en precisiebemestingstechnieken. Door de efficiëntie van het systeem te verhogen, beogen we te voldoen aan de regelgeving en tegelijkertijd de vruchtbaarheid van de bodem te behouden, met goede opbrengsten tot gevolg", vervolgt hij.

"Bij Nitrosfera bestuderen we de relaties tussen bodem en planten. Het is een dynamisch systeem waarbij het noodzakelijk is om de voedingsstoffen die planten via de wortels opnemen, voortdurend aan te vullen, in het bijzonder stikstof, waarvan een tekort leidt tot een rem in de ontwikkeling van de gewassen. Maar we moeten ook rekening houden met het feit dat bodems zeer resistent zijn tegen veranderingen in zijn fysieke, chemische en biologische eigenschappen. Het duurt dus enkele jaren voordat een ingreep resultaat oplevert en inspanningen moeten op de lange termijn worden volgehouden."

Voor Campo de Cartagena, een streek in Murcia, gelden momenteel beperkende maatregelen voor (stikstof)bemesting. "Met het Nitrosfera-project willen we een nieuw evenwicht in bemesting vinden door middel van nieuwe producten en technieken, met als doel een duurzame verbetering van de vruchtbaarheid van de bodem."

Werkgroep
De Nuves-werkgroep bestaat uit volgende teeltbedrijven uit Murcia: Fruca Marketing, G's España, Agromediterránea Hortofrutícola, Intercrop Ibérica, Grupo Hortofrutícola Murciana de Vegetales en Huerta Gama. Proexport is coördinator en de Polytechnische Universiteit van Cartagena levert wetenschappelijke inzichten. De financiering is afkomstig van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (Elfpo) en de gewestelijke regering van de regio Murcia.

Voor meer informatie:
Proexport
Ronda de Levante, 1, Entlo.
30008 Murcia (Spanje)
Tel: +34 646 27 80 50
[email protected]
www.proexport.es

Publicatiedatum: