Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voltz Maraîchage (Frankrijk)

"Meeldauwtolerante basilicumrassen zijn een noodzaak geworden"

Voltz Maraîchage, een veredelaar van groenterassen, is ook sterk actief op de markt van aromatische planten. Het biedt een breed assortiment van ruim twintig soorten, waaronder basilicum, dat tegenwoordig 60-75% van de kruidenconsumptie in Europa uitmaakt. "We ontwikkelen al veertig jaar basilicumrassen, sinds de oprichting van het bedrijf. Voor het komende seizoen hebben we dertien conventionele en twaalf biologische variëteiten in het assortiment, met verschillende kleuren, aspecten en aroma's, zoals paarse basilicum of basilicum met een smaakprofiel dat doet denken aan kaneel of citroen", vertelt Johan Moulaire, hoofd R&D aromatische planten bij deze Franse veredelaar.


Basilicum aangetast door meeldauw (foto: Voltz Maraîchage)

Naast diversificatie richt het zaadbedrijf zich momenteel op onderzoek naar meeldauwtolerante variëteiten. "Telers hebben hoge verwachtingen omtrent de oplossingen voor dit probleem. Meeldauw is in 2004 in Frankrijk opgedoken en kan bijzonder verwoestend zijn voor basilicumvelden, zowel in de binnen- als buitenteelt. In slechts drie of vier dagen kan het een teelt volledig vernietigen, vooral in de biologische teelt waar behandelingen beperkt zijn. Het is daarom van vitaal belang om tolerante variëteiten aan te bieden, wat de beste manier is om de nieuwe soort meeldauw effectief te bestrijden. Rassen die alleen tolerant zijn voor de eerste stam, zijn vaak niet erg tolerant voor de tweede stam."

Voltz Maraichage heeft drie rassen ontwikkeld (LIHI© Bred by Genesis Seeds, MIA (GV5817)© Bred by Genesis Seeds, NOGA (GV25046)© Bred by Genesis Seeds) die tolerant zijn voor meeldauw, veroorzaakt door de schimmel Peronospora belbaharii. "We hebben vorige week een biologisch teeltbedrijf bezocht. We konden meteen zien welke rassen tolerant waren en welke niet. De teler, Gaël Blard uit Montmeyran, was tevreden met de behaalde resultaten."


Een perceel meeldauwvrije basilicum van de variëteit Lihi© (Foto: Voltz Maraîchage)

Hoewel basilicum in Frankrijk nog een vrij beperkte teelt is, gedijt het gewas goed in het zuidelijke deel van het land en ontwikkelen bepaalde naburige markten zich. "Duitsland is de grootste importeur van Franse basilicum. Tussen 2015 en 2019 is de import met 42% gestegen. In Frankrijk wordt op ongeveer 250 hectare basilicum geteeld in buiten- of binnenteelt, tegenover 600 hectare in Europa. De basilicum die wij telen is nog steeds voornamelijk bestemd voor verwerking."


Biologisch Noga© basilicum op het teeltbedrijf Colombier van Gaël Blard in Montmeyran (foto: Voltz Maraîchage)

Voor meer informatie:
Johan Moulaire
Voltz Maraîchage
www.graines-voltz.com

Publicatiedatum: