Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tjeerd Hoekstra, Dole Europe:

"Hoge, maar vlakke prijs voor Zuid-Afrikaanse sinaasappelen"

Tholen - Met de duty-deadline van 15 oktober in het vooruitzicht gaat de Zuid-Afrikaanse sinaasappelexport naar Europa haar laatste fase in. "De markt is momenteel vrij rustig, maar verloopt gestaag. We hebben te maken met een heel vlak prijsniveau. Prijzen van 15,50-18 euro zijn historisch gezien erg goed, maar gezien de krappere aanvoer hadden we gedacht dat het niveau verder zou doorschieten. Blijkbaar wordt er door de hoge prijzen toch minder geconsumeerd", constateert commercieel manager Tjeerd Hoekstra van Dole Europe.

Hoge prijzen juice-markt
Hij verklaart de 25% lagere aanvoer door verschillende oorzaken. "Allereerst hebben we te maken met de hoge prijzen op de juice-markt. Hierdoor kunnen de telers hun citrus voor een goede prijs - en zonder al te veel risico's - naar de fabriek brengen. Alle categorie II en buitenmaten gaan dan ook rechtstreeks naar de verwerkende industrie", vertelt Tjeerd.

"Daarnaast zijn er veel boomgaarden die dit of vorig jaar op de zwarte lijst zijn geplaatst vanwege Citrus Black Spot, die niet in aanmerking komen om naar Europa geëxporteerd te worden. Ook wordt er nog altijd Black Spot onderschept in de velden en de pakstations. Dat leidt tot relatief weinig intercepties, maar is wel één van de redenen dat er minder fruit naar Europa komt."

"Verder is er in het Citrusdal, een laat productiegebied, zowel enkele maanden terug als recentelijk, enorme regenval geweest. Dit heeft geleid tot fruit dat niet meer exportwaardig is of zelfs niet meer van de boom afkomt. Normaal zie je aan het einde van het seizoen nog weleens een piek in de kleine maten, maar die eindspurt zie ik nu niet meer komen", vervolgt de importeur.

Weinig citroenen beschikbaar
"Aan het begin van het overzeese seizoen waren er nog een groot aanbod Spaanse citroenen en was de vraag beperkt. Prijzen lagen toen tussen de 14 en 16 euro. Inmiddels is de situatie omgedraaid en zijn er heel weinig citroenen beschikbaar en liggen prijzen op een niveau rond de 20-25 euro lagen en nu zelfs door de 30 euro schiet. Nog altijd worden er Spaanse Verna-seizoenen van de oude oogst aangeboden, waardoor we Zuid-Europa als afzetmarkt deels missen. Inmiddels staat ook het nieuwe Spaanse en Turkse citroenenseizoen alweer in de startblokken. Deze vinden gretig aftrek op een lege markt."

"De afzet van grapefruit is een wat repeterend verhaal. Elk jaar loopt hier de consumptie van terug. Dat zien we zelfs in Frankrijk, dat traditioneel echt een grote markt was voor grapefruit. De programma's naar Europa liggen dan ook op een aanzienlijk lager niveau, terwijl de prijzen niet noemenswaardig hoog zijn geweest. Als je nu nog grapefruit hebt, kun je wel goed geld maken, maar bijna niemand heeft ze meer. We zien dat de grapefruit een typisch product is voor de oude generatie, onder de jonge generatie wordt veel minder grapefruit gegeten."

Het biologische assortiment is een belangrijk speerpunt voor Dole. Wat betreft het overzeese fruit blijft deze markt, volgens Tjeerd, echter beperkt. "De uitdagingen zijn aanzienlijk groter dan bij de conventionele teelt. Naast de teelt van biologisch fruit, vormt ook de verscheping van sinaasappelen een grotere uitdaging. Onze vaste citruspartner heeft hier onlangs een interessant artikel over geschreven. Al met al blijft de markt voor biologisch citrus uit het buitenland een uitdaging die veel expertise vereist, van de bodem tot de eindconsument. Maar het is de uitdaging meer dan waard omdat het ten eerste gaat om een goed en lekker product en ook een belangrijke aanvulling is op het beschikbare fruit uit Europa. Sinds kort hebben wij de biologische expertise beschikbaar binnen de Dole group (zie contact onder)."

Langere transittijd
Logistiek gezien is er volgens Tjeerd nog niet veel veranderd. "De transittijd is een stuk langer geworden dan een aantal jaar geleden. We zullen ons aan dit 'nieuwe normaal' moeten confirmeren, maar het maakt het er niet eenvoudiger op. Reageren op prijsschommelingen wordt hierdoor in elk geval een stuk lastiger!"

Voor meer informatie:
Tjeerd Hoekstra
Dole Europe
Spectrumlaan 29
2665 NM Bleiswijk
Tel: +31 88 089 08 17
[email protected]

OTC Organics
Cornelis Ernst
[email protected]