Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peter Rinkel, Hagranop:

"Nog veel onzekerheden op de wortelmarkt"

Tholen - Welke kant het dit jaar opgaat met de wortelmarkt is nog een groot vraagteken. "Momenteel is het erg rustig. De export moet echt nog op gang komen", vertelt Peter Rinkel van Hagranop. "De situatie is totaal tegengesteld aan vorig jaar. Nu stuwen de wortelen voor de versmarkt op, terwijl vorig jaar de wortelen die voor de bewaring bestemd waren, de versmarkt ingingen."

"Van grote invloed is nu hoe groot de oogst gaat uitvallen. De oogst voor de bewaarpeen moet nog starten. Ik vind het heel lastig om nu een inschatting te geven over de opbrengsten en wat er nog wel en niet doorgroeit. Het areaal is in Nederland redelijk gelijk gebleven. Maar voor ons als exportland is het zeker zo belangrijk hoe de peen in het buitenland groeit en wat bijvoorbeeld de impact is van het weer in Centraal-Europa. Er zitten nog genoeg onzekerheden in de markt."

"De prijzen liggen op dit moment in elk geval een stuk lager dan vorig jaar. De prijs van de gangbare peen voor directe verkoop ligt rond de 14 cent en de biologische peen tussen de 22 en 25 cent. Er is gewoon te weinig export. De vraag vanuit Afrika komt inmiddels een beetje op gang en verder gaan er kleine beetjes door heel Europa heen."

Aan de kwaliteit zal het volgens Peter niet liggen. "Gemiddeld genomen denk ik dat er redelijk mooie peen staat. Wat me in de polders opvalt, is dat ik het alweer aardig droog vind op het land. Gezien alle regen die we in het voorjaar hebben gehad, is dat wel opvallend. Maar dat kan met twee dagen ook zomaar weer omslaan als we naar de weersberichten kijken."

Voor meer informatie:
Peter Rinkel
Hagranop
Sluitgatweg 4
8308 RE Nagele
Tel: +31 (0)527 27 61 65
[email protected]
www.hagranop.com