Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opleiding QBIF gestart

"Kwaliteitsmanagement naar een hoger niveau"

In de steeds veeleisender wordende wereld van kwaliteitsmanagement biedt de HAS, in samenwerking met Normec Foodcare, de leergang QBIF aan. QBIF staat voor Quality and Business Improvement in Food en is een gespecialiseerde opleiding die professionals in de voedingssector helpt hun kennis in kwaliteitsmanagement te verdiepen. HAS ging in gesprek met Sjoerd Remmers, teamleider Training & Education bij Normec Foodcare, over de oprichting, inhoud en impact van de leergang en de samenwerking met de HAS.

Sjoerd is al bijna 10 jaar werkzaam bij Normec Foodcare, waar hij verantwoordelijk is voor de afdeling die trainingen in kwaliteitsmanagement en -controle verzorgt. Zijn achtergrond ligt in de levensmiddelentechnologie, en na een aantal jaren in het onderwijs en bedrijfsopleidingen is hij bij Normec Foodcare terechtgekomen. Normec Foodcare ondersteunt bedrijven in de voedingssector met certificeringen en kwaliteitsborging. Sjoerd heeft zelf ook diverse lessen binnen de leergang QBIF.

Hoe is de QBIF samenwerking tussen Normec Foodcare en de HAS ontstaan?
Sjoerd: "De samenwerking tussen Normec Foodcare en de HAS is ontstaan door de sterke band die we al hadden via het Bureau voor Kwaliteitszorg, dat later onderdeel werd van Normec Foodcare. De HAS, met haar sterke reputatie in de sector, was een logische partner voor ons. We zagen een toenemende vraag naar diepgaandere opleidingen voor kwaliteitsmanagement. Daarom hebben we besloten om de cursus Quality and Business Improvement (QBIF) uit te breiden naar een leergang."

Wat ooit begon als een enkele cursus is nu uitgegroeid tot een uitgebreide leergang met drie gerichte modules. Sjoerd: "Deze transformatie stelt ons in staat om deelnemers niet alleen theoretische kennis te bieden, maar ook praktische vaardigheden die direct toepasbaar zijn in hun werk."

Wat zijn deze drie modules?
Quality Control (QC): Deze module richt zich op de uitvoering van testen, zoals microbiologische en chemische analyses. "De QC-module biedt hands-on ervaring met testen en controles, wat essentieel is voor kwaliteitsbeheer in de voedingsindustrie," zegt Sjoerd.

Quality Assurance (QA): Hier leren deelnemers hoe ze audits kunnen begeleiden, een cruciaal onderdeel van kwaliteitsmanagement. "In deze module ontwikkelen deelnemers de vaardigheden om effectieve interne audits uit te voeren en te gebruiken als een tool voor continue verbetering," legt Sjoerd uit.

Business Improvement (BI): Deze module behandelt verbetertechnieken zoals PDCA (Plan-Do-Check-Act), Lean en Six Sigma. "Deze technieken helpen bij het optimaliseren van processen en het minimaliseren van variabiliteit, wat leidt tot hogere productkwaliteit," aldus Sjoerd.

Voor wie is de leergang interessant?
"De leergang is vooral interessant voor mensen die al in de kwaliteitssector werken of daarvoor zijn opgeleid, maar die hun kennis verder willen verdiepen. Vaak hebben ze een achtergrond in een ander vakgebied, zoals logistiek of productontwikkeling, en zijn ze in de kwaliteitssector beland. We zien ook dat de deelnemers vaak al enige werkervaring hebben en op zoek zijn naar verdieping en verbetering van hun vaardigheden".

Wat maakt QBIF uniek?

Een van de grootste troeven van de leergang is de nadruk op praktische ervaring. Deelnemers nemen deel aan rollenspellen en bezoeken bedrijven om audits te ervaren. De interne audit die we doen bij een bedrijf van een van de cursisten wordt altijd erg gewaardeerd door de deelnemers. "Het rollenspel waarin we audits naspelen, is voor mij een van de hoogtepunten. Het biedt deelnemers een unieke kans om te oefenen in een gecontroleerde omgeving, wat hen helpt om met vertrouwen echte audits te benaderen", voegt Sjoerd toe.

Ook kun je de vaardigheden die je opdoet tijdens QBIF direct toepassen in je werk. Het is een opleiding die je helpt om je rol effectiever te vervullen en bij te dragen aan de kwaliteit en efficiƫntie van je organisatie.

Daarnaast krijgen deelnemers de kans om te leren van hun medecursisten, wat een waardevolle aanvulling is op de opleiding. "De interactie met andere professionals in hetzelfde vakgebied biedt nieuwe perspectieven en inzichten die je niet in boeken vindt", benadrukt Sjoerd.

Hoe blijft de leergang up-to-date?

De leergang wordt voortdurend geƫvalueerd en aangepast op basis van feedback van zowel deelnemers als docenten. "Het is belangrijk om de opleiding actueel te houden en aan te passen aan de behoeften van de deelnemers," zegt Sjoerd. "Onze doelstelling is om elke keer weer een programma te bieden dat niet alleen theoretische kennis overbrengt, maar ook praktische waarde heeft."

Klik hier voor meer informatie over de opleiding

Bron: HAS

Voor meer informatie:
Normec Foodcare
Balkweg 3
5232 BT 's-Hertogenbosch
Tel.: +31 (0)88 848 20 20
www.normecfoodcare.com

Publicatiedatum: