Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We zijn gelukkig van hagel gespaard gebleven"

Na een periode van precies vier weken werden bij Van Diepen Fruit in Kraggenburg afgelopen vrijdag de laatste Elstar-appels geoogst. Met alleen Elstar en Conference kent het bedrijf een vrij smal plukvenster, maar met een goede planning kunnen alle percelen op het juiste moment worden geoogst, schrijft NFO.

Theo en Joost van Diepen telen op 20 ha gangbare Elstar en Conference en hebben op 10 ha biologisch teelt. Dat bepaalt mede een deel van de plukvolgorde. "We zijn op 26 augustus begonnen met de pluk van de biologische Conference. We plukken deze als eerste, omdat je in de biologische teelt de peren niet 'vast kan spuiten'. Met de storm van zaterdag 24 augustus net voor de oogst zijn er helaas 5% tot 10% van de peren af gewaaid. Van hagel zijn we gelukkig gespaard gebleven. Heel in het begin van het seizoen hebben we wel hagel gehad, maar dat is er grotendeels uitgegroeid."

"In de tweede week zijn we gestart met de pluk van de gangbare Conference. Bij de peren hebben we qua kilo's kunnen oogsten wat we hadden verwacht", vertelt Joost.
De natte weersomstandigheden tijdens het eerste deel van het seizoen maakten het een lastig jaar voor de schurftbestrijding, zeker in de biologische teelt. "Voor schurft was het in de biologische teelt een uitzonderlijk moeilijk jaar. Op één perceel was best wat aantasting. We hebben er uiteindelijk nog best een aardige partij van kunnen maken, deze zijn gelijk verkocht. De andere partij peren zit in de bewaring, biologische peren bewaren we niet heel lang."

Bij de appels viel de oogst qua volume dit jaar niet helemaal mee. Weinig bloemknop en drie weken bloei vanwege de matige weersomstandigheden maakten dat de productie niet optimaal was. De Van Diepens oogstten de Elstar in twee rondes, met telkens vooraf bladblazen. Met name over dat laatste is Joost erg positief, het maakt dat de vruchten vlot met voldoende kleur geplukt kunnen worden.

In de pluk hebben Theo en Joost, naast vaste medewerker Gert, hulp van Poolse oogstmedewerkers, waarvan ze er twintig op hun bedrijf kunnen huisvesten. Het is een vrij constante groep, die zelf voor aanvulling zorgt als er mensen afvallen. Daarnaast huren ze mensen in via een uitzendbureau. Op de piek van de oogst werken ze met een groep van 45 plukkers.

Een minpunt tijdens de oogst was de audit van GlobalGAP en Tesco. "Het is misschien niet goed, maar ik heb me hier mateloos aan geïrriteerd. De tweede maandag van de oogst, precies toen we met de meeste mensen op het drukste moment van de oogst zaten, moest de audit plaatsvinden. Wat mij is verteld om het oogstproces te kunnen bekijken, maar de auditors hebben 99% van de tijd op kantoor gezeten. Ik begrijp niet waarom dat nodig is, dat kan toch ook op een ander moment", vraagt Joost zich af. Ook het verplichte watermonster roept vragen op, waarvoor is het nodig om leidingwater te testen?

Nu de oogst voorbij is zijn de telers gestart met het rooien van 3,5 ha Elstar. "We vervangen het perceel voor nieuwe Elstar. We gaan ervan uit – onvoorziene omstandigheden daargelaten – dat deze jonge bomen er voor de Kerst weer in staan", blikt Joost alweer vooruit op het nieuwe seizoen.

Bron: NFO

Publicatiedatum: