Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tom Desmet, Desmet Agro:

"Na kalme weken trekt bospeenmarkt langzaam maar zeker weer aan"

Tholen - De bospeenmarkt lijkt zich na twee mindere weken nu toch weer stilaan te herstellen. Dit ziet Tom Desmet van Desmet Agro. Het bedrijf, dat naast bospeen ook prei, kolen, knolselder en andere akkerbouwgewassen als uien en aardappelen teelt, zit in de laatste maanden van het bospeenseizoen, waar na een mooie zomer toch een beetje de klad in was gelopen. "Ik denk dat het mede te maken had met de start van de schoolperiode, waardoor de portemonnee toch sneller voor andere dingen getrokken wordt", zo vertelt de teler uit het Vlaamse Meulenbeke.

"Het wordt namelijk meer en meer beschouwd als een luxeproduct. Dan is bospeen in een dure periode sneller het kind van de rekening en gaat men over op waspeen", legt Tom uit, die desalniettemin uit een drukke zomer komt. "Daar hebben we overigens van de zomer helemaal niets van gemerkt. Gedurende de vakantieperiode hebben we een hele drukke zomer gehad. Er zijn mooi volumes weggegaan aan prima prijzen, waardoor we goed door hebben kunnen werken. Ook de kwaliteit hadden we niets over te klagen, ondanks de zware weersomstandigheden in het voorjaar."

Het teeltbedrijf levert haar bospeen voornamelijk aan de binnenlandse retail of handelaren die leveren aan de retail. "Daar gaan toch de grotere volumes heen. We hebben ook wel wat horecaleveranciers onder onze klanten, maar dat zijn vaak kleinere hoeveelheden. Je moet tegenwoordig wel retailers hebben als je volumes wil draaien. Daar hebben we inmiddels een mooie vaste klantenkring in opgebouwd."

Toch stokte de motor begin september even. "De drukte viel ineens weg. Eigenlijk zien we dat altijd rond deze periode. De schoolperiode begint, zoals gezegd, en de aandacht gaat naar andere dingen, terwijl er voorheen nog ruimte was om uitgebreid te koken. Toch zien we dat het deze week al wel weer aantrekt. We gaan door tot eind november, als het weer het toe laat. Vorig jaar stopten we wat eerder door de hevige regenval en het jaar ervoor gingen we door tot de vorst er was op 10 december. De laatste maanden van dit seizoen zie ik het ook wel weer goed komen. Het weer geeft meer goesting in bospeen. Het zijn niet meer de supervolumes, zoals in de zomer, tot en met november, maar toch werken we mooi door. Al met al kunnen we terugkijken op een goed seizoen."

Exportvraag naar prei
Het is bovendien een periode waarin alles een beetje samenkomt voor de jonge teler. "Naast de bospeen zijn we sinds begin september ook weer gestart met de oogst van de prei en in november komen de kolen en knolselder er ook weer bij. Het takenpakket is hoog in deze periode, maar het is dan zaak om het goed te managen. Met de prei zijn we overigens ook tevreden met de gang van zaken. De kwaliteit is goed en de prijzen klagen we ook niet over. Ik denk bovendien dat deze ook wel een tijdje stand zullen houden."

Tom kijkt in tegenstelling tot zijn bospeen in de prei wel naar export. "Daar zien we dat er toch al redelijk wat vraag uit Zuid-Europa is. Bovendien zijn er weinig topopbrengsten, dus zie ik het niet slecht in voor de prei de komende tijd. Ik verwacht dat de prijzen een beetje tussen de 75 en 85 eurocent blijven schommelen. Misschien iets minder of hoger, maar ze houden toch wel stand en dat zijn mooie prijzen. Het is een gezonde markt en dat is toch ook wel eens leuk", lacht de teler.

Wennen aan extremen
De jonge teler heeft het bedrijf inmiddels zo'n 3 jaar geleden overgenomen. Een drietal jaren waarin hij de klappen van de zweep heeft leren kennen. "In de afgelopen periode heb ik al veel weersextremen voorbij zien komen. Vorig jaar hadden we natuurlijk absurd veel regenval ervaren. Het resulteerde in hele hoge prijzen, wat voor ons eigenlijk niet eens slecht is natuurlijk. Alleen als je het amper van het land krijgt, heb je ook niets aan hoge prijzen. Geef mij maar een stabiel jaar, zonder weersextremen, en ik ben tevreden. Laten we hopen dat dit seizoen ons beter gezind is. Geen jaar is hetzelfde, dus we zullen het zien."

"Ik denk echter wel dat het gevolg van de bijzondere weersomstandigheden is dat de tijd van overaanbod voorbij is", vervolgt Tom. "De combinatie tussen de extremen en de uitdagingen voor telers zorgen ervoor dat het niet makkelijker wordt. Dat gaat resulteren in hogere prijzen, maar dat stemt me eigenlijk wel positief. Het vraagt veel van een teler, maar dat doe ik met liefde als we goede prijzen krijgen, waardoor we rendabel kunnen werken. Dan komt het echt wel goed. Dan zie ik, ondanks de uitdagingen, een toekomst voor deze sector."

Voor meer informatie:
Tom Desmet
Desmet Agro
Knorrebosstraat 10
8760, Meulebeke, Belgiƫ
Tel.: +32 470 68 87 74
[email protected]