Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Targban

Ongewone dynamiek in bananenmarkt

Dit jaar was een dynamisch jaar voor de wereldwijde bananenmarkt, met name voor de Poolse markt. Targban, een grote bananendistributeur in Polen, heeft een reeks onverwachte veranderingen in de sector doorstaan. Rafal Bury, lid van de Raad van Bestuur van Targban, geeft een toelichting

Langzame start maar onverwachte veerkracht
Het jaar 2024 begon rustig in de bananenhandel. In februari begonnen de zaken echter te veranderen, rond de Fruit Logistica-beurs in Berlijn. Politieke spanningen tussen Ecuador en Rusland veroorzaakten een korte dip in de markt voor groene bananen, wat de vrees deed ontstaan dat het hoogseizoen wellicht niet zou plaatsvinden zoals verwacht.

Eind februari herstelde de originemarkt zich echter en bereikte een prijsniveau van $9,00 per doos. Ook de Europese markt veerde op, zij het met iets minder intensiteit. Eind maart kende de Europese markt een sterke opleving, terwijl de Ecuadoraanse markt opmerkelijk stabiel bleef.

Ongekende zomer voor bananen
Wat volgde, tartte de traditionele marktpatronen. In plaats van de gebruikelijke prijsdaling vanaf midden april, stegen de spotprijzen bij de oorsprong en bleven deze hoog gedurende de hele zomer. In een buitengewone wending bereikten de prijzen hun laagste punt op $6,00 in week 28, wat aanzienlijk afwijkt van de gebruikelijke zomerprijzen die vaak rond $2,00 tot $3,00 liggen.

Ook de Europese markt bleef de hele zomer opmerkelijk sterk, met slechts een dip in de tweede helft van augustus, waarna de markt in september weer aantrok. De vraag naar fruit van oorsprong blijft robuust en de Poolse markt weerspiegelt deze sterkte.

Navigeren door wereldwijde turbulentie sinds 2020
"We erkennen dat 2025 verrassingen kan brengen. In een tijdperk waarin wereldwijde instabiliteit de norm is, is het voorbereiden op het volgende jaar niet alleen een uitdaging, maar voelt het ook vaak als een gok. Targban blijft zich echter inzetten voor toekomstgerichte strategieën en proactieve planning, ondanks de onvoorspelbaarheid van de markt."

Huidige markttrends en strategische vooruitzichten voor 2025
"Nu we de laatste maanden van 2024 ingaan, zien we een onmiddellijke reactie op de Ecuadoraanse markt nu Colombia zijn oogstpiek ingaat. Bij Targban blijven we echter vertrouwen op de robuustheid van de markt, zij het met een voorzichtiger verwachting voor de toekomst. Er gaan geruchten dat de piek in de oogst in Colombia aanzienlijk kleiner zou kunnen zijn dan normaal, wat de marktdynamiek zou kunnen beïnvloeden. De hamvraag is nu hoe we ons het beste kunnen voorbereiden en strategieën kunnen ontwikkelen voor het seizoen van 2025," merkt Bury op.

Bouwen op sterke fundamenten en nieuwe relaties
"Targban heeft consequent sterke relaties onderhouden met zijn belangrijkste leveranciers en ervoor gezorgd dat onze eigen merken Catalina en Catalina BIO blijven voldoen aan de hoge normen die onze klanten verwachten. We blijven onze inkoop uitbreiden en ontwikkelen nieuwe partnerschappen, met name in Colombia en Costa Rica."

Voor meer informatie:
Rafał Bury
Targban
Tel: +48 603 111 015
[email protected]
www.targban.com

Publicatiedatum: