Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cotonet-plaag is ook dit jaar weer bedreiging voor Spaanse kakiteelt

De eerste Spaanse Rojo Brillante kaki's van het seizoen liggen al in het schap, zij het deze en volgende week nog met beperkte volumes.

"Vorige week is de oogst van start gegaan, maar pas deze week zie je dat de kleur op peil is", zegt Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse kakivereniging. "Volgende week zal 80% van de bedrijven al met de afzet in de weer zijn", voegt hij eraan toe.

"Het is interessant om het seizoen te kunnen rekken door zo vroeg mogelijk te beginnen, maar wel op voorwaarde dat het fruit voldoet aan de minimale kwaliteitsnormen, want de verkoop van onrijp fruit kan de consumptie naar beneden halen", zegt Prats.

"De eerste twee of drie weken zijn de prijzen, zoals gewoonlijk, vrij hoog gezien de beperkte beschikbaarheid van product. Pas wanneer het aanbod begint toe te nemen, zullen de prijzen zich aanpassen", legt de voorzitter van de vereniging uit.

Het overwegend droge weer zal zorgen voor kleinere maten in vergelijking met vorig seizoen. Tot nu toe zijn er geen ongunstige weersomstandigheden geweest, dus de oorspronkelijke oogstverwachting van ruim 300.000 ton houdt nog steeds stand.

Pascual Prats waarschuwt echter dat plagen zoals cotonet dit jaar een grote bedreiging vormen voor de kakiteelt. Hij betreurt daarom dat de sector steeds minder middelen ter beschikking heeft om die te bestrijden. "We ramen het verlies door cotonet op zo'n 10%."

De afgelopen zes jaar is het kaki-areaal in Spanje met circa 20% afgenomen, waardoor er een productiepotentieel overblijft van 340.000 à 350.000 ton. Toch is Spanje nog steeds verreweg de grootste teler en exporteur van dit fruit in Europa. "De teelt in Italië, Griekenland en Turkije groeit, maar vormt nog geen noemenswaardige concurrentie voor ons", zegt Prats.

Voor meer informatie:
Asociación Española del Kaki
Calle Hernán Cortés, 4, 1ª
46004 Valencia (Spanje)
Tel: +34 902 920 515
[email protected]
www.aekaki.es

Publicatiedatum: