Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LKÖ week 38:

'Toenemende kwaliteitsproblemen gevreesd voor tafelaardappelen'

De Oostenrijkse markt voor tafelaardappelen blijft worstelen met de recente extreme weersomstandigheden. De oogstwerkzaamheden zijn nu hervat op lichte gronden en op plaatsen waar de regenval beperkt was, maar op zwaardere gronden is oogsten nog steeds onmogelijk. Het is ook nog niet mogelijk om in te schatten hoeveel consumptieaardappelen getroffen zijn door de natte omstandigheden. In ieder geval zal het percentage sorteringen, dat dit jaar al boven het gemiddelde ligt door de aantasting door draadworm, volgens de LKÖ waarschijnlijk verder toenemen. De beschikbare aanvoerhoeveelheden zijn momenteel beheersbaar, omdat de verpakkingsbedrijven zo mogelijk niet willen terugvallen op opgeslagen goederen. De verkoop in de retail verloopt gestaag op een bevredigend niveau en de producentenprijzen zijn niet veranderd ten opzichte van de voorgaande weken. In Neder-Oostenrijk en Opper-Oostenrijk lagen de prijzen voor middelgrote tafelaardappelen de laatste tijd meestal rond de 30 euro/100 kg, met aftrek voor opslag of een hoger gehalte aan overmaat.

Stijgende vraag kenmerkt uienmarkt
Na de recente recordregenval is de uienoogst in Neder-Oostenrijk de afgelopen dagen hervat. Voor deze week wordt nog meer regen voorspeld. Door de extreem natte omstandigheden zijn de bewaaromstandigheden allesbehalve optimaal. Het is nog niet mogelijk om in te schatten welke impact dit zal hebben op de kwaliteit van de nog te oogsten uien. Aan de verkoopkant zijn er berichten over een gestage vraag in de foodretailsector. Ook de export is recentelijk aangetrokken. Voorlopig is er geen verandering in de producentenprijzen. Aan het begin van de week varieerden de prijzen voor middelgrote uien, schoongemaakt en gesorteerd in kratten, van 20 tot 23 euro per 100 kg, afhankelijk van de kwaliteit. Er wordt veel minder betaald voor kleine partijen en meer voor grote partijen.

Opleving in de vraag naar wortelen
Na de zware regenval begin vorige week werden de oogstwerkzaamheden onlangs hervat. De oogstwerkzaamheden beperken zich momenteel tot de huidige vraag. De koelere temperaturen hebben de vraag in de foodretailsector nieuw leven ingeblazen. Het is onduidelijk in hoeverre de wortelen in kwaliteit hebben geleden onder het natte weer. De prijzen zijn onveranderd gebleven. Voor wortelen in zakken van 5 kg, af helling per kwaliteit, zijn de prijzen meestal 55 - 65 euro/100 kg.

Bron: LKÖ

Publicatiedatum: