Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fransen gaan zelf pecannoten telen

Zou de pecannoot, in navolging van amandelen en pistachenoten, voet aan de grond kunnen krijgen in Frankrijk? Tenminste, dat is het plan van French Pécan, een project dat tot doel heeft een Franse pecannootsector te ontwikkelen. Hoewel de teelt nog in de kinderschoenen staat, lijken steeds meer telers belangstelling te krijgen voor deze kleine noot uit Noord-Amerika. Mathieu Duflos, projectmanager bij de Association Française d'Agroforesterie, die het French Pécan project leidt in samenwerking met de regio Nouvelle-Aquitaine, geeft uitleg.


Het French Pécan project wordt ondersteund door de Europese Unie (FEADER), de regio Nouvelle-Aquitaine en het departement Lot-et-Garonne / © Association Française d'Agroforesterie

Voordelen van de pecannoot
De pecannoot (Carya illinoinensis) komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en heeft een aantal voordelen die tegemoet zouden kunnen komen aan de behoeften van Franse telers in het licht van de klimaatverandering. Veel teeltbedrijven kiezen nu voor diversificatie (amandelen, pistachenoten en zelfs exotisch fruit). Naast het voordeel van een volledig mechanische oogst, is de pecannoot een boom die aangepast is aan warme klimaten, maar ook vorst (tot -10 °C) en droogte verdraagt. Toch waarschuwt Mathieu Duflos dat pecannoten geen magische oplossing zijn. "Hoewel het areaal in Frankrijk nog klein is, minder dan 100 hectare, zou het evenwel snel kunnen toenemen. Volgens onze informatie zijn er momenteel vijftien pecannoottelers in Frankrijk. En het profiel van de telers is tamelijk heterogeen. Daar zitten graantelers tussen, maar ook boomkwekers, zachtfruittelers en zelfs een theeteler. Sommigen hebben vijf bomen, anderen meer dan vijf hectare", legt Mathieu Duflos uit.

Het grootste deel van de teelt bevindt zich momenteel in het zuidwesten (Occitanie en Nouvelle-Aquitaine), maar verspreidt zich ook naar iets koudere regio's. "Van Perpignan tot het noorden van Frankrijk", zegt Mathieu Duflos, die eraan toevoegt dat, hoewel de pecannootboom groeit bij lage temperaturen, niet met zekerheid kan worden gezegd dat de teelt er rendabel zal zijn. Hoewel de boom vorstbestendig is, zijn de knoppen gevoelig voor late nachtvorst. "De boom gaat niet dood, maar de opbrengst kan lager zijn, net als de kwaliteit."

Wat is het French Pécan project?
Het doel van French Pécan is om de Franse pecansector te structureren door kennis over de teelt te verwerven en door te geven. Hoewel het project momenteel wordt geleid door de Association Française d'Agroforesterie, zal het ten goede komen aan "alle telers, ongeacht hun teeltmodel", zegt Mathieu Duflos. "De prioriteit voor ons op dit moment is begrijpen hoe de bomen presteren in Frankrijk."

Daarvoor richt de vereniging zich op een aantal punten: het bestuderen van de fenologie van de boom, het gedrag van verschillende rassen wat betreft knopvorming, bloei en vruchtzetting en het ontwerpen van boslandbouwsystemen. "We gaan 15 rassen testen – er zijn er bijna 200 – op basis van gegevens uit Spanje, dat al tien jaar op ons voorloopt, en uit Italië. Vervolgens gaan we de gegevens vergelijken, zodat we vragen van telers kunnen beantwoorden en hen kunnen helpen bij het ontwikkelen van hun projecten."

French Pécan hoopt het initiatief de komende vijf jaar uit te rollen met twee extra proefvelden en de ondersteuning van twintig telers met boslandbouwprojecten.

Marktvooruitzichten
Hoewel de vraag nog aarzelend is, heeft de pecannoot alles in zich om de smaakpapillen van Franse consument te bevredigen, want naast de vele voedingskwaliteiten heeft het een minder scherpe smaak dan de gewone walnoot. De pecannoot is evenwel nog steeds onbekend bij het grote publiek. Er wordt slechts 1.000 ton geconsumeerd in Frankrijk en 93% daarvan is afkomstig uit Mexico en de Verenigde Staten. Europa importeert in totaal 14.500 ton per jaar.

Om de oogst optimaal te benutten, werkt French Pécan ook aan de ontwikkeling van de verwerking. "De moeilijkheid is dat de traditionele dopmethoden die voor andere noten worden gebruikt, niet geschikt zijn voor pecannoten. We moeten een speciaal instrument ontwerpen dat geschikt is om de pecannoot te doppen zonder hem te beschadigen, want we zien momenteel veel breuken."



Voor meer informatie:
Mathieu Duflos (projectmanager)
[email protected]