Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bio kan de wereld redden"

Deze week lanceerde BioForum de nieuwe publicatie 'Bio kan de wereld redden'. Met de literatuurstudie wil de Vlaamse sectororganisatie voor biologische landbouw en voeding het positie van bio-landbouw als oplossing voor de hedendaagse problematiek binnen ons voedingssysteem verstevigen.


BioForum directeur Lieve Vercauteren deed het welkomstwoord tijdens de lancering op EU Organic Day. © Laura van Lokven

Bio in breder perspectief
Op 23 september, EU Organic Day, vierde BioForum de voordelen van biologische productie met het seminarie 'Bio kan de wereld redden' en een aansluitende publicatie. De sectororganisatie liet deze publicatie ontwikkelen in kader van het EU-project 'De mooiste boodschap is bio' en op vraag van de bio-sector. BioForum hoopt op deze manier een aantal hardnekkige vooroordelen over bio te ontkrachten of minstens, ze in perspectief te kunnen plaatsen.

Nood aan vertaalslag naar beleid
De publicatie 'Bio kan de wereld redden.' leunt op internationale onderzoek dat rond thema's als klimaat, voedselzekerheid en gezondheid, de systeembenadering van biologische landbouw naar boven schuift als methode met het meeste potentieel. Lieve Vercauteren, directeur BioForum: "Het huidige landbouwmodel staat voor grote uitdagingen. Nochtans kan biologische landbouw voor elk van die uitdagingen een deel van de oplossing zijn. Dat is een waarheid die momenteel door het huidige landbouw- en milieubeleid te weinig wordt erkend en gevaloriseerd." Nochtans is er genoeg wetenschappelijk onderzoek dat de maatschappelijke voordelen van biologische productie bevestigt, concludeert de uitgebreide literatuurstudie van BioForum.

Feestelijk samenzijn
Op de lancering werden ook enkele stemmen uit de Belgische onderzoekswereld aan het woord gelaten. Professor Philippe Baret (hoogleraar agro-ecologie, UCLouvain). voorzag een inleidende lezing over het effect van een groeiend bio-productie in België op milieu, natuur en klimaat en nam aansluitend plaats in een expertenpanel met Koen Willekens (ILVO), Myriam Dumortier (INBO), Lieven Delanote (Inagro), Wim Govaerts (Wim Govaerts & Co cvba) en Sara Van Dyck (BioForum). De dag werd feestelijk afgesloten met de award-uitreiking van de BioVLAM 2024, met als laureaat Viteatom uit Zwijndrecht.

Benieuwd naar de maatschappelijke meerwaarde van bio?
De publicatie 'Bio kan de wereld redden.' is online te verkrijgen via biokandewereldredden.be. Daar vind je ook de verschillende wetenschappelijke thema's opgedeeld per fiche en aanvullende beeldmateriaal ter promotie.

Klik hier voor de publicatie.

Publicatiedatum: