Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moldavië-serie - deel 5

"Export van appelen en pruimen naar tien EU-landen en drie meer in het vizier"

In een vruchtbare vlakte op luttele kilometers van de meanderende rivier de Dnjestr en op een half uurtje rijden van de hoofdstad Chisinau, liggen geflankeerd door een modern pand dat onderdak biedt aan kantoren en een koel- en verpakkingsruimte de appel- en pruimenboomgaarden van Velfruct, een fruitbedrijf dat in 2010 werd opgericht als handelsbedrijf en in 2017 begon met de aanleg van superintensieve boomgaarden, die ondertussen 70 ha beslaan voor appel en 30 ha voor pruimen.

Ruim 600 vrachtwagens per jaar worden door dit jonge bedrijf geladen, dat sinds twee jaar het plan heeft opgevat om importeurs en retailers in zowel het oostelijke als westelijke deel van de EU te bevoorraden met de eigen appelen en pruimen, aangevuld met volumes van andere telers.


De kantoren en het pakstation van Velfruct bevinden zich vlak bij de boomgaarden

IFS Broker in proces
Maar liefst 70% van de pruimen – enige volumes van het Tophit ras en verder Stanley, Angeleno en President in gelijke delen – ging vorig jaar naar Duitsland. Een paar vrachtwagens reden verder naar Nederland en het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië staat dit seizoen op het verlanglijstje. Om in zee te gaan met een service provider van een grote Duitse retailer is Velfruct volop in proces om IFS Broker te behalen. Om al die export te kunnen volbrengen, vult het bedrijf de eigen 1.000 ton aan met een dubbel aantal van andere telers in de omgeving. Het sorteren en verpakken gebeurt in het pand dat Velfruct in 2019 in de gemeente Cosernita heeft laten bouwen.

Breed assortiment appelen
Van appelen oogst Velfruct per jaar een goede 5.000 ton, al koopt het, om aan de exportbehoefte te voldoen, een gelijkaardig volume aan bij andere telers. "In de beginjaren was Rusland onze natuurlijke markt, zoals van bijna ieder teeltbedrijf in Moldavië. We kregen er ook meer geld uitbetaald dan in onze westelijke buur Roemenië", vertelt commercieel manager Anastasia Fistican. "Nu verladen we onder meer Gala Buckeye en Golden Delicious naar Nederland en Granny Smith naar Zweden. We telen ook Braeburn, Red Chief en Story Inored en tot onze bestemmingen behoren Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Letland. In Spanje hebben we een goed afzetvenster in februari en maart, naar Roemenië verladen we vooral Idared appelen die we bij andere telers betrekken."

Tot vóór februari van dit jaar waren ook de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Oman vaste afnemers van de appelen van Velfruct, die via de Roemeense haven van Costanza veilig over zee, verpakt in bushels, naar het Midden-Oosten werden verzonden. "Nu heeft het geen zin meer. De transittijd van 30 dagen is opgetrokken naar 60 dagen. Dat is te lang. In februari, toen de situatie in de Rode Zee te heet werd, beslisten we voor deze markt even de pauzeknop in te drukken."


Schoolfruit voor de Britse markt

Fruit for school
Nieuw dit jaar is het "fruit for school"-programma dat het bedrijf heeft kunnen afsluiten met een klant in het Verenigd Koninkrijk. "Sinds een maand zijn we begonnen met wekelijkse vrachten van kleine maten – kinderen zijn het doelpubliek – in 700 grams zakken. Het loopt vlot en het programma duurt tot eind mei. Met koelcellen voor in totaal 5.000 ton zullen we geen moeite hebben om zo lang de juiste kwaliteit te leveren."

Fuji appelen gerooid
Wat de teelt betreft, legt Anastasia uit dat het Fuji ras, dat een deel van de appelboomgaard van Velfruct innam, ondertussen is gerooid. "We zagen immers dat de kleur van de appel verbleekte na drie jaar. Het is een beetje tasten in het duister, maar we vermoeden dat het te maken heeft met te weinig verschil in dag- en nachttemperatuur. Temperatuur – en weersomstandigheden in het algemeen – zijn toch een issue aan het worden. Hoewel onze bomen allemaal beschermd worden met anti-hagelnetten, hebben die bij de Goldens en de Granny Smiths enige zonnebrand niet volledig kunnen voorkomen", legt Anastasia uit.


De appelen worden gesorteerd op maat, kleur en kwaliteit

Meer fruitsoorten op komst
Volgend jaar gaat Velfruct ook abrikozen en perziken van eigen teelt op de markt brengen. "De wortelstokken voor het steenfruit hebben we uit Italië gehaald. Uitbreiden is mogelijk geweest omdat we met de nabije rivier de Dnjestr geen waterprobleem hebben. En ondanks het nijpende tekort aan arbeidskrachten, een probleem waar alle telers mee kampen, behouden we de controle over de gehele keten, van teelt tot afzet."

Bij het bezoek van FreshPublishers begin september was er geen activiteit in de boomgaarden en was het kalm in het pakstation. De vorige nacht had het immers geregend en daardoor konden de velden niet worden betreden. Het was de voorbode van de komst van cycloon Boris, die enige dagen daarna flink tekeer zou gaan boven meerdere landen van Centraal-Europa, waaronder ook Moldavië.

Velfruct is GlobalGAP, GRASP en SMETA gecertificeerd en is standhouder op de komende Fruit Attraction in Madrid. Je vindt het bedrijf op de gezamenlijke stand van branchevereniging Moldova Fruct (stand 10D18).

Voor meer informatie:
Velfruct – Prim SRL
Cosernita (Criuleni) – Moldavië
Tel: +373 605 37 053
[email protected]
www.velfruct.md

Publicatiedatum: