Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Marokkaanse blauwe bessenexport naar Oost-Europa bereikt hoogtepunt

In de eerste zes maanden van 2024 bereikte Marokko een nieuwe mijlpaal in de export van blauwe bessen. Het leverde een recordaantal kilo's aan de Oost-Europese landen Polen (1.500 ton) en Estland (240 ton), zo meldt EastFruit.

De totale export naar Oost-Europa (Polen, Estland, Oekraïne en Tsjechië) bedroeg 2.100 ton en overtrof daarmee de 1.800 ton die in het hele voorgaande jaar werd geëxporteerd.

Deze statistieken weerspiegelen alleen de directe zendingen uit Marokko, wat suggereert dat de werkelijke impact van Marokkaanse blauwe bessen in Oost-Europa groter zou kunnen zijn als rekening wordt gehouden met indirecte routes via Spanje, Nederland of Duitsland.

Van januari tot juni 2024 bedroeg de totale import van blauwe bessen door de vier genoemde landen bijna 25.000 ton, bijna evenveel als de totale import in het uitdagende El Niño-jaar 2023. Ter vergelijking: in 2022 importeerden deze landen meer dan 32.000 ton, wat een aanzienlijke stijging betekent ten opzichte van 2019. Met landen als Litouwen, Roemenië, Letland en Slowakije erbij bereikte de totale import in de regio bijna 45.000 ton in 2022.

Ondanks de aanzienlijke export van landen als Polen, Oekraïne en Roemenië, blijft er een aanzienlijk groeipotentieel voor consumptie buiten het seizoen. De belangrijkste leveranciers aan de regio, naast de re-exporteurs, zijn onder andere Spanje, Chili, Marokko, Peru, Servië, Portugal en Zweden. In de eerste helft van het jaar zijn er vooral Europese leveranciers en Marokko op de markt, terwijl in de tweede helft van het jaar de import uit landen op het zuidelijk halfrond en Zweden toeneemt, waarbij Zweden vooral wilde blauwe bessen levert aan de Baltische staten.

Bron: East Fruit

Publicatiedatum: