Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Trage start woestijncitroenen met kleine maten

Het overzeese citroenenseizoen nadert zijn einde in de Verenigde Staten, nu Argentinië zijn export aan het afronden is. Chili gaat nog door tot begin oktober, terwijl de oogst in Mexico is afgenomen als gevolg van uitdagende teeltomstandigheden. "Dit biedt mogelijkheden voor Californië", zegt Jose Fu van Corona College Heights (CCH). De oogst vordert er echter langzaam door de kleine maatvoering. "Veel telers wachten tot de citroenen groter worden om verder te gaan met de oogst", aldus Fu.

Het weer is een belangrijke factor geweest in de tegenvallende maatsortering. Het is heet geweest in de woestijn en hoewel de temperaturen beginnen te dalen, hebben de citroenen nog niet de tijd gehad om te groeien. "Als de temperaturen stabiliseren op een lager niveau, zullen de vruchten groter worden", legt Fu uit. Andere factoren die de maatvoering beïnvloeden zijn de vruchtzetting en de regenval tijdens het groeiseizoen.

Impact op de keten
De trage start heeft gevolgen voor de keten. Hoewel de vertraging kan helpen om de importvolumes te absorberen, hebben sommige handelaren strikte schema's voor wanneer ze 'woestijncitroenen' betrekken. Doorgaans beginnen ze maar citroenen uit de Central Valley aan te kopen eens het woestijnseizoen is afgelopen. "Bij CCH zullen we zeker meer volumes kopen wanneer het fruit klaar is om geoogst te worden", zegt Fu.

Fu geeft ook aan dat de problemen met de maatsortering zich mogelijk niet uitstrekken tot andere teeltgebieden in Californië. "Ik ben nog niet op de hoogte van de maatvoering in de Central Valley", vertelt hij, waarbij hij opmerkt dat het weer een rol zal blijven spelen. Het regenseizoen, dat nu begint en tot maart of april duurt, zou ongeveer 30 dagen na een aanzienlijke regenbui kunnen leiden tot grotere maten. Hoewel er geruchten zijn over een droge winter, stelt Fu dat het nog te vroeg is om dat te zeggen.

Sterke exportvooruitzichten
Nu het citrusseizoen op het zuidelijk halfrond ten einde loopt, is Californië goed gepositioneerd voor de export. "De export zal beginnen van zodra er voldoende aanbod is en fruit van hoge kwaliteit uit de woestijn", aldus Fu. Markten zoals Japan, Zuid-Korea, Australië en Zuidoost-Azië zullen belangrijke bestemmingen zijn, vooral nu de import uit Chili afneemt.

De vraag naar groot fruit neemt toe, terwijl de kleine maten prijsdruk ondervinden. "Zodra de overzeese citroenen door de markt worden geabsorbeerd, zouden de prijzen zich moeten stabiliseren", besluit Fu.

Voor meer informatie:
Jose Fu
CCH Citrus
[email protected]
www.cchcitrus.com

Publicatiedatum: