Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Banaan is het goedkoopste fruit ter wereld, maar de prijs is de voorbije tien jaar nauwelijks gestegen"

De bananenexport is van cruciaal belang voor de economie van Ecuador en is de op één na grootste bron van buitenlandse valuta, na garnalen. De bananensector genereert jaarlijks meer dan 3 miljard dollar en 250.000 directe banen en vertegenwoordigt zo'n 47% van de bruto toegevoegde waarde van de land- en tuinbouw in het land. De sector heeft een aanzienlijke impact op plattelandsgebieden en stimuleert de productie van materialen zoals kartonnen dozen en meststoffen.

"De concurrentie voor Ecuadoraanse bananen op de Europese markt komt voornamelijk uit Centraal-Amerikaanse landen zoals Guatemala, Costa Rica en Colombia, maar ook uit Afrika. Op de Spaanse markt zijn de Canarische Eilanden een grote concurrent", zegt José Antonio Vargas, algemeen directeur van Reybanpac.

Volgens Vargas waren de weersomstandigheden dit jaar minder gunstig, met kou en droogte, wat het gewicht van het fruit heeft beïnvloed. "De bananen zijn kleiner en er zijn meer eenheden nodig om het standaardgewicht van een karton te bereiken, in tegenstelling tot vorig jaar, toen het weer ongewoon gunstig was voor de teelt."

Reybanpac beheert 7.000 hectare teelt en koopt daarnaast bananen aan bij andere telers die samen 3.000 hectare bezitten. In 2023 exporteerde het bedrijf 27,8 miljoen kartons naar Europa, Azië en het Midden-Oosten.

Europa blijft de belangrijkste bestemming voor Reybanpac, waar het 34% van de volumes naartoe zendt, gevolgd door Rusland, Azië en het Midden-Oosten. Ondanks geopolitieke spanningen, zoals het conflict tussen Rusland en Oekraïne, heeft Reybanpac een sterke aanwezigheid in deze regio's behouden. "Ecuadoraanse bananen worden zeer gewaardeerd om hun lange houdbaarheid, wat van fundamenteel belang is om verre markten te bereiken", legt Vargas uit.

Reybanpac heeft te maken gehad met logistieke uitdagingen, vooral na de pandemie, die een tekort aan scheepsruimte en hogere vrachtkosten veroorzaakte. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft ook de kosten voor inputs doen stijgen. Momenteel hebben externe factoren zoals de crisis in de Rode Zee invloed op de transittijden in sommige regio's, zoals het Midden-Oosten, en overslagproblemen in Noord-Amerika beïnvloeden de doorvoer naar Azië, waardoor het moeilijk is om een consistente levering te handhaven.

Vargas wijst erop dat hoewel de Ecuadoraanse overheid een minimumprijs van $ 6,85 per karton bananen heeft vastgesteld, de sector worstelt met de winstgevendheid door de stijgende teeltkosten. "Ondanks het feit dat bananen het goedkoopste fruit ter wereld zijn, is de prijs de afgelopen tien jaar nauwelijks veranderd, terwijl de kosten enorm zijn gestegen", zegt Vargas.

Reybanpac zet zich in voor duurzaamheid en het garanderen van de kwaliteit van het fruit. "Het succes van het bedrijf is te danken aan strenge teeltpraktijken. Reybanpac investeert daarvoor in bioveiligheidsmaatregelen om de gewassen te beschermen tegen ziekten zoals Fusarium TR4, die bananenplantages over de hele wereld heeft verwoest. Hoewel deze ziekte Ecuador nog niet heeft bereikt, heeft het bedrijf strikte protocollen geïmplementeerd om de gewassen te beschermen, zoals het afbakenen van gebieden, training van personeel, reiniging van gereedschap en interne communicatiecampagnes", zegt Vargas.

Het bedrijf implementeert ook geleidelijk waterrecirculatiesystemen in de pakstations, waar het waterverbruik al met 71% is gedaald en plastic afval wordt gerecycled, onder meer in kinderspeeltoestellen voor de scholen van de Wong Stichting.

Juegos infantiles Fundación Wong
Speeltoestellen voor de Wong Stichting

Reybanpac heeft sinds 2021 een proef met micro-organismen in de bananenteelt. In 2023 richtten ze een biofabriek op om deze micro-organismen zelf te produceren, op te slaan en te distribueren over de verschillende percelen. "Deze behandeling met micro-organismen brengt verschillende voordelen met zich mee, zoals het versnellen van de biologische afbraak van organisch materiaal, het verbeteren van de opname van voedingsstoffen, het verhogen van de vruchtbaarheid van de bodem en het voorkomen van planten- en wortelziekten. Het stelt ons ook in staat om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen nematoden te verminderen. Het doel is om tegen 2025 op 100% van hun 7.000 hectare deze behandeling toe te passen", besluit Vargas.

Reybanpac is standhouder op de Fruit Attraction in Madrid (stand 4C06).

Voor meer informatie:
José Antonio Vargas (directeur)
Reybanpac
Tel: +593 967235031 (Ecuador)
[email protected]
www.favoritabananas.com

Publicatiedatum: