Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Derk van Stokkum kent vliegende start met FreshDom

"De gunning van zowel klanten als leveranciers heeft me positief verrast"

Tholen - Na 12 jaar in de AGF-handel te hebben gewerkt, stapte Derk van Stokkum vorig jaar voor negen maanden over naar een logistiek bedrijf. Dat bleek geen onverdeeld succes. "Ik miste de uienbusiness en vooral het klantcontact. Er zat maar één ding op: terug de handel in!" Hoewel het geen lang gekoesterde wens was, koos hij ervoor om zijn eigen zaak te beginnen: FreshDom. De naam verwijst zowel naar de Dom in zijn woonplaats Utrecht als naar 'freedom'. Tien maanden verder bevalt het vrije ondernemerschap hem uitstekend. "Het kwam op mijn pad, maar ik merk dat ik hier heel gelukkig van word."

Derk kende dan ook een vliegende start met een uienmarkt die vorig seizoen tot grote hoogten steeg. "Vorig jaar was er veel vraag naar uien en konden we mooie prijzen realiseren. Bovendien konden we het Hollandse seizoen langer doortrekken dan verwacht. Ook heb ik in het importseizoen uien uit Egypte en Nieuw-Zeeland kunnen verkopen via een grote importeur."

Uien vormen zo'n 60-70% van de handel die Derk drijft. "Daarnaast voorzie ik mijn klanten van geïmporteerd fruit van het Zuidelijk Halfrond, zoals druiven, citrus, aardbeien, avocado's en granaatappelen. Ik doe zelf geen directe import, maar door samen te werken met importeurs is er veel mogelijk. Mijn focus ligt voornamelijk op de Duitse groothandelsmarkten, maar ik belever ook verpakkers voor supermarkten en heb een aantal Scandinavische klanten."
Foto rechts: Dag van inschrijving bij KVK

Eerste orders in de eerste week
"De start is veel beter verlopen dan ik had durven dromen. In de eerste week had ik al meteen mijn eerste orders. Het was bijzonder om te zien hoe mijn netwerk van de afgelopen jaren meteen tot uiting kwam. Zowel aan de klanten- als leverancierskant heb ik echt ervaren dat mensen me het gunnen. Als startend bedrijf heb je geen kredietlimiet, maar toch kreeg ik van veel mensen het vertrouwen."

Derk startte vanuit huis, maar heeft net een contract getekend om dit jaar zijn eigen kantoor in Utrecht te betrekken. "Op dit moment heb ik geen ambitie om personeel in dienst te nemen. Ik vind het prettig om alles zelf te doen: van inkoop en verkoop tot logistiek en kwaliteitscontrole. Zo houd je alles in eigen hand. Inmiddels ben ik ook begonnen met de certificering voor zowel IFS als GlobalGAP COC."

Het nieuwe uienseizoen ziet hij met vertrouwen tegemoet. "Er wordt her en der gesproken over problemen met meeldauw, maar gelukkig zijn er genoeg goede uien. Dankzij optische sortering kunnen verpakkers steeds kwalitatiever producten leveren. Hoewel veel Europese landen nu hun eigen uien hebben, merk ik toch links en rechts enige vraag. We zullen de prijzen van vorig jaar waarschijnlijk niet halen, maar ik heb vertrouwen in een stabiel seizoen. In Duitsland worden steeds meer uien geteeld, maar het land is nog lang niet zelfvoorzienend. Bovendien neemt de vraag naar overzeese uien af, waardoor men vaak toch bij Hollandse uien uitkomt naast hun eigen teelt. Daar kan ik prima in voorzien."

Voor meer informatie:
Derk van Stokkum
FreshDom
Hooft Graaflandstraat 27
3525 VM Utrecht
Mob: +31 6 13635857
[email protected]