Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vooruitblik in Vakblad Primeur

Seizoen 2024/25: Komt het goed met de uien?

In de Primeur die deze week verscheen volop aandacht voor het nieuwe uienseizoen dat dit jaar als een dieseltje op gang kwam. Tegelijkertijd zien exporteurs, verwerkers en commissionairs ook weer kansen om met een concurrerende prijs de wereldmarkt te bedienen. We deden een rondje in het veld. Hieronder een samenvatting. Het hele artikel is in Primeur te lezen.

"Zeker de afgelopen twee jaar waren de uien ook wel erg duur, nu hebben we weer een normaler prijsniveau," aldus Gerard Vos van Vos Onions. De Veense verpakker breidde het sorteer- en pakstation op haar locatie uit met 2.000 m2 nieuwbouw, goed voor 3.500 m2 vloeroppervlakte. Inmiddels staan er een vijftal Flikweert-sorteerders in het pakstation. "We waren voorheen altijd sceptisch over optische sorteerders, maar daar zijn we op terug moeten komen. We waren de eersten in de uien die koos voor dit type sorteerders. Er werd gezegd dat het nooit zou werken, maar het werkt perfect."

"Hoe de marktsituatie zich verder ontwikkelt, is ook grotendeels afhankelijk van de opbrengsten van de zaaiuien. Die zijn erg verschillend. We zien percelen die er erg goed voorstaan, maar er zijn ook mindere percelen bij," vertelt Mike de Koster van WDK Onions, dat de uien nog hoofdzakelijk uit het zuiden van Nederland betrekt. "In Zeeland is de uienteelt behoorlijk ingekrompen. Je hebt telers met opbrengsten van 30-35 ton en als je dan 10 cent per kilo krijgt, ben je voor de helft van de kostprijs aan het telen. In gebieden als Groningen en Drenthe komt er een flink uienareaal bij, maar wij zitten daar zelf nog maar minimaal en proberen de uien zo dichtbij mogelijk in te kopen. Maar uiteindelijk is de kwaliteit leidend. Zo trekken we ook wel naar Zuid-Limburg, waar we een paar goede, vaste telers hebben."

Het veelgehoorde argumenten dat Nederland zich na twee dure jaren van de markt heeft geprijsd, is volgens de Dignus Boone van Bowa niet aan de orde. "Momenteel gaan er uien naar tal van bestemmingen zoals Midden-Amerika, Maleisië, Israël, de Filipijnen en Singapore. We waren de afgelopen jaren simpelweg te duur, maar als de uien prijstechnisch interessant zijn, doe je gewoon weer mee. "Dat de prijzen weer op een normaal niveau liggen, ervaart hij niet als negatief. "Wij zijn gewend om de boer binnen drie weken te betalen. Als je vervolgens acht weken op je geld moet wachten, dan stond er afgelopen jaar heel wat geld open. Voor ons is het daarom wel lekker dat de prijs stabiliseert. Het werd voor ons een beetje te gortig."

"Het huidige uienseizoen is heel anders gestart dan afgelopen jaren. Het was ook wel een keer te verwachten", aldus Jan van der Spek van Ajuin. "Nadeel van de hoge prijzen van de afgelopen jaren is dat er klanten de andere kant zijn opgestuurd en die zijn daar niet ineens weg. Hadden we nog een duur jaar gehad, dan was dat alleen maar erger geworden. Voor onze exportpositie is het daarom beter dat de uien dit jaar goedkoper zijn. De uien blijven bij uitstek een speculatief gewas, maar voor de export zou het natuurlijk veel beter zijn als je altijd rond de 20-25 cent zat. Dan weten klanten waar ze aan toe zijn. Tegelijk haal je dan ook de jus er vanaf, maar afzettechnisch zou het wel beter zijn."

De start van het nieuwe uienseizoen is onvergelijkbaar met die van de afgelopen jaren. "Vorig jaar kreeg je bij iedere vracht uien een doos gebak, nu krijg je bij wijze van spreken een schop onder je kont," lacht Arie van Baalen van River Onions. River Onions heeft de afgelopen jaren flink ingezet op de afzet van industriepartijen naar Polen. "We hebben in Jakub Fyda een partner gevonden die voor River Onions de verkoop doet in Polen. Hij spreekt de taal en kent de cultuur en dat is een groot voordeel. We brengen veldgewasuien naar Polen en halen geschilde uien terug voor de grote verwerkers in onder meer België en Frankrijk."

Gevraagd naar een eerste indruk over de uienoogst, gaat commissionair Richard Bolle uit van meer tonnen dan vorig jaar. "Verder ga ik ervan uit dat de kwaliteit beter is dan vorig jaar. Toen hadden we wel erg veel dikhalzen. Nu hebben we meer last van meeldauw. Bovendien moet nog blijken of de MH-bespuiting goed is opgenomen. Dat zou nog wel een wending kunnen veroorzaken in de markt."

"Om concurrerend te zijn op de wereldmarkt is het ideaal dat we starten met lagere prijzen. We hebben de afgelopen jaren wel gezien dat er meer concurrentie komt uit alle hoeken. Die concurrentie is er nu nog steeds, maar met deze concurrerende prijzen kun je daar makkelijker van winnen. Zo liggen de prijzen van Chinese uien momenteel op een hoger niveau dan de Nederlandse, dan win je ook weer snel terrein terug", zegt Wim Waterman tot slot.

[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]

De volledige artikelen lezen? Neem een jaarabonnement op Primeur en wij sturen je voor acht tientjes elke maand een vakblad toe

Publicatiedatum: