Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NFO-inzet op beheersing suzuki-fruitvlieg in 2025

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid, en Natuur (LVVN) heeft dit voorjaar aangegeven dat 2024 het laatste jaar is dat vrijstellingen voor Exirel en Tracer tegen suzuki-fruitvlieg worden afgegeven. De sector heeft de opdracht meegekregen om voor volgend jaar reguliere oplossingen te realiseren. Als reactie hierop heeft de NFO verschillende acties ondernomen met de inzet dat kleinfruit- en steenfruittelers volgend jaar over reguliere toelatingen van Exirel, Minecto One en Tracer kunnen beschikken, zo schrijft de organisatie.

De afgelopen maanden voerde de NFO druk overleg met toelatingshouders, het Ctgb en het ministerie. Dit heeft ertoe geleid dat de noodzakelijke uitbreidingen voor genoemde middelen, zover ze al niet aangevraagd waren, deze zomer zijn aangevraagd bij het Ctgb. Het is nu zaak dat de beoordelingen van deze uitbreidingsaanvragen vóór het teeltseizoen van 2025 zijn afgerond en de toelatingen een feit zijn. De NFO heeft het ministerie en het Ctgb opgeroepen om hiervoor te zorgen.

Het ministerie spreekt over de noodzaak van reguliere toelatingen en het onderzoeken van alternatieve bestrijdingsmethoden. Naast de noodzaak voor reguliere toelatingen per 2025 zet de NFO ook volop in om via innovatie alternatieven te ontwikkelen om de druk van suzuki-fruitvlieg te verkleinen en de sector minder afhankelijk te maken van de inzet van gewasbeschermingsmiddelen. Dat is ook duidelijk een voorwaarde van het ministerie.

In het kader van de zoektocht naar alternatieve bestrijdingsmethoden is het lopende onderzoek naar de beheersing van suzuki-fruitvlieg geëvalueerd. "En daar waar we nieuwe oplosrichtingen in beeld hebben gekregen, is nieuw onderzoek geïnitieerd."

"Dit heeft geresulteerd in een aanpak om via de inzet van sluipwespen de druk van suzuki-fruitvlieg te verlagen. Alle hoop is erop gevestigd dat dit onderzoek volgend jaar van start kan gaan. Via Greenport Gelderland hebben we, vooruitlopend op het beoogde onderzoek, al financiële middelen georganiseerd om de WUR een aanvraag te laten opstellen om deze exotische sluipwesp in Nederland te kunnen inzetten. De NFO heeft ook contact met bedrijven die kennis hebben over de inzet van steriele mannetjes. De inzet is om deze techniek ook op te nemen in het lopende onderzoek. Op deze manier wordt gewerkt aan twee alternatieve bestrijdingsmethoden om de infectiedruk van suzuki-fruitvlieg drastisch te verkleinen."

"Voor 2025 hebben we als NFO de noodzakelijke acties ondernomen om volgend jaar te kunnen beschikken over reguliere toelatingen. Voor de wat langere termijn zetten we volop in op alternatieve bestrijdingsmethoden. Als sector hebben we de handschoen opgepakt en gehoor gegeven aan de oproep van het ministerie. Wanneer dit voor 2025 onvoldoende mogelijkheden biedt om de suzuki-fruitvlieg op een afdoende manier te bestrijden, is het nodig dat het ministerie terugkomt op haar voornemen om geen vrijstellingen voor 2025 af te geven."

"Kleinfruit- en steenfruittelers brengen prachtige duurzame producten voort. We mogen niet toestaan dat deze teelten uit Nederland verdwijnen. Voor suzuki-fruitvlieg geldt een nultolerantie in de verkoop richting zowel de vers- als de industriemarkt en er zijn geen methoden beschikbaar om aangetaste vruchten uit de sorteren. Telers moeten dus – net als de ons omringende landen – kunnen beschikken over effectieve bestrijdingsmethoden. Onze telers verdienen dit."

Bron: NFO

Publicatiedatum: