Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Victory is sterk opkomend ras

Aanplant aardbeien van start in Griekenland

De Griekse aardbei is een van de vroegst geoogste in Europa. De pluk begint in november. Toch ligt het zwaartepunt van het Griekse seizoen in de lente. Pas vanaf maart komen grote hoeveelheden van het meest geteelde ras in Griekenland, Victory, op de markt.

De aanplant van Victory gaat binnenkort van start. Tot nu toe zijn er geen problemen waargenomen. Volgens Vasilis Athanasopoulos, verantwoordelijke voor de distributie van dit ras in Griekenland, zal de aanplant net als vorig jaar op 5 oktober beginnen. "Op basis van de informatie uit de kwekerij verwachten we geen vertraging in de start van de leveringen. De belangrijkste factor voor de ontwikkeling van de teelt zijn evenwel de weersomstandigheden gedurende de komende twee tot drie maanden", aldus Athanasopoulos, die eraan toevoegt dat het Victory ras relatief vroeg in productie komt, vooral de afgelopen jaren door het zachte winterweer.

Uitbreiding areaal
Victory is dominant aanwezig in de Griekse aardbeienkassen. "Sinds 2016, toen Victory voor het eerst in Griekenland werd geteeld, is de interesse van de telers voortdurend toegenomen. Momenteel is Victory goed voor zo'n 75-80% van het totale aardbeienareaal, dat uitkomt op ruim 2.100 hectare."


Vasilis Athanasopoulos (midden) en Anna Ramioti (rechts), leden van het Griekse Victory-team met Jorge Fuentes (links), technisch manager van El Pinar, in een kas met Victory aardbeien in Vouprasio, Achaia, Griekenland.

Ook dit jaar vindt er een uitbreiding van het areaal plaats en als er zich geen ongunstige weersomstandigheden voordoen, kan er een nog grotere Griekse Victory aardbeienoogst worden verwacht dan vorig seizoen. "De belangstelling van de telers is groter dan vorig jaar, zowel voor bewortelde stekken als trayplanten. De toename is te danken aan zowel de installatie van nieuwe kassen als aan rassenvernieuwing. Er zijn ook enkele nieuwe telers die voor het eerst aardbeien planten", aldus Athanasopoulos.

Het Griekse Victory-team doet veel moeite om dit ras in Griekenland te promoten. Het geeft technisch advies aan telers en wordt daarbij geholpen door Jorge Fuentes, technisch manager van El Pinar, het Spaanse bedrijf dat de rechten op dit ras heeft. Bovendien organiseert El Pinar bezoeken voor Griekse telers aan de kweeklocatie in Segovia, Spanje, om hen vertrouwd te maken met de concrete teeltaspecten van dit ras.

Voor meer informatie:
Vasilis Athanasopoulos
El Pinar
Tel: +30 2623 181 097 (Griekenland)
Mob: +30 697 550 6416
[email protected]