Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
afgelopen twee jaar is areaal zoete aardappelen 60% afgenomen

Spaanse zoete aardappelteler onder glas sluit door concurrentie Egypte

Het zoete aardappelenareaal in Spanje blijft sterk afnemen. De teelt is niet winstgevend genoeg door de hoge teeltkosten en de dominantie die Egypte de afgelopen jaren heeft verworven op de Europese markt. Zo heeft het verlies aan concurrentiekracht van de sector in Spanje geleid tot de sluiting van Viveros Santana, ooit een van de belangrijkste kwekerijen van zoete aardappelplanten in Europa.

"De afgelopen twee jaar is het zoete aardappelenareaal in Spanje met ongeveer 60% afgenomen", zegt Francisco Javier Santana, voormalig verkoopdirecteur van Viveros Santana, dat onlangs zijn deuren sloot na meer dan 48 jaar zoete aardappelplanten te hebben gekweekt en deel te hebben genomen aan projecten voor teeltinnovatie en rassenvernieuwing.

"De situatie waarin de zoete aardappelsector zich bevindt is dramatisch, niet alleen door het tekort aan water en personeel – het is een arbeidsintensieve teelt –, maar ook door de daling van de afzet en de stijgende teeltkosten. Egypte heeft in recordtijd veel terrein gewonnen, met enorme export tegen prijzen waar onmogelijk mee te concurreren valt", legt Santana uit.

"Als gevolg hiervan hebben we een steeds kleiner areaal in Europa en dus minder vraag naar planten, waardoor we ons bedrijf hebben moeten sluiten. Het was ooit de grootste kwekerij van zoete aardappelplanten in Europa, dat naar bijna alle uithoeken van de wereld exporteerde", betreurt Santana.

"Veel telers geven dit gewas op en met zo'n klein volume is het voor ons niet langer rendabel om te investeren. Zoete aardappelplanten kweken is niet goedkoop als je aan alle certificeringen en kwaliteitsnormen wil voldoen", voegt hij eraan toe.

Egyptische zoete aardappelen domineren momenteel de markt en hebben ondertussen hun productiepiek bereikt. Hoewel de oogst in Spanje in augustus al van start is gegaan, begint de beschikbare hoeveelheid nu pas toe te nemen, omdat het seizoen vertraging heeft opgelopen door de droogtesituatie op het moment van aanplant.

"Tot op het moment van de aanplant afgelopen voorjaar is het erg droog geweest en hadden de telers geen zekerheid of ze over voldoende water voor irrigatie zouden kunnen beschikken. Velen besloten geen zoete aardappelen aan te planten. Eind april viel er echter wat regen in het zuiden van Spanje, waardoor het waterpeil in de stuwmeren zich herstelde en de overheid wat meer irrigatievolumes kon toezeggen. Op dat moment nam de vraag naar planten weer toe. Daarom komt de Spaanse oogst dit jaar laat op gang. De piek in de oogst zal naar verwachting pas in oktober plaatsvinden", besluit Francisco Javier Santana, die zelf ook zoete aardappelen teelt en exporteert.

Voor meer informatie:
Francisco Javier Santana
Tel: +34 637 566 441

Publicatiedatum: