Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"We verwachten veel concurrentie voor Spaanse citrus"

De eerste mandarijnen, met name Satsuma's, zijn alweer geoogst in Spanje. Volgende week begint Iberia Fruit Fresh met de pluk van Clemenrubí clementines. "Deze vroege rassen, zoals Satsuma's, zijn met hun lichtere kleur bestemd voor bepaalde markten, want in veel Europese landen wordt de voorkeur gegeven aan fruit met een intensere kleur", zegt exportmanager Florin Nicolae Belu. "Binnen het clementinesegment is Clemenules het ras dat het best wordt geaccepteerd door de markt. De kwaliteit en smaak zijn goed en het is bovendien een easypeeler. Clemenules geeft vorm aan een belangrijk deel van ons seizoen."

"Dit jaar zullen bij clementines, net als bij sinaasappelen en citroenen, de middelgrote en kleine maten de boventoon voeren door het gebrek aan regen. Bij citroenen komt voorlopig slechts zo'n 10-15% van de teelt overeen met maat 3. De helft is van maat 4 en de rest van maat 5/6. Bij de sinaasappelen bewegen de eerste rassen zich tussen maat 4 en 7. Het zijn echter interessante maten, want bepaalde markten, zoals Duitsland, geven er de voorkeur aan. Wij werken veel met markten waar vraag is naar dit soort maten, bijvoorbeeld mandarijnen in de maten 4 en 5, los of in netzakken."

Er wordt in Spanje een 20,5% kleinere citroenenoogst verwacht, maar een 8,8% grotere sinaasappeloogst, een cijfer dat in Andalusië oploopt tot 22,4%.

"We komen uit een steenfruitseizoen waarin het gevoel heerste dat er een gebrek aan fruit was. Griekenland en Italië hadden product beschikbaar, maar de Europese markt vroeg om de kwaliteit van het Spaanse fruit, waardoor we meer bestellingen ontvingen dan aanvankelijk verwacht. En in het begin van het citrusseizoen, dat van start ging in de voorlaatste week van september met de eerste Primofiori citroenen, was er ook een gebrek aan fruit. Citroenen uit Argentinië en Zuid-Afrika werden in de maand augustus verkocht voor meer dan € 2 per kilo en het weinige Spaanse product dat beschikbaar was op de markt, kon dus rekenen op goede prijzen."

"Op dit moment is de Interdonato citroen uit Turkije op de markt tegen prijzen waar Spanje moeilijk mee zal kunnen concurreren. Terwijl Frankrijk bijvoorbeeld voor de eerste Spaanse Primofiori citroenen € 1,80-1,90 per kilo betaalt, biedt Turkije ze aan voor € 1,20 per kilo."

"Het zijn vooral de Oost-Europese landen die Turks product afnemen, want we zien nu dat landen zoals Duitsland steeds meer fruit uit Turkije links laten liggen, omdat het niet voldoet aan de MRL-gehalten", zegt Florin. "Ze betalen liever meer voor Spaans fruit wetende dat het aan strenge kwaliteits- en gezondheidscontroles wordt onderworpen."

"Voor de sinaasappelen verwachten we in principe genoeg kilo's en een goede marktacceptatie vanwege de onovertroffen smaak en hoge kwaliteit. Vorig seizoen eindigden we eind mei met de sinaasappelen, maar toen was er nog steeds veel fruit uit Egypte op de markt."

"Nederland heeft veel Egyptische sinaasappelen, die tegen veel lagere kosten worden geteeld, geïmporteerd. Met hun aanvaardbare kwaliteit en een lagere consumentenprijs hebben ze veel terrein gewonnen in Europa."

"Het is erg interessant om te zien wat er nu gaat gebeuren, maar vele handelaren hebben al verzoeken voor bijeenkomsten voor de beurs in Madrid ontvangen van Egyptische exporteurs. We hebben echter alle vertrouwen in de kwaliteit en smaak van het Spaanse fruit, een zeer belangrijke factor in een steeds concurrerendere markt."

Voor meer informatie:
Florin Nicolae Belu (exportmanager)
Iberia Fruit Fresh
Tel: +34 670 907 515 (Spanje)
[email protected]
https://iberiafruitfresh.com

Publicatiedatum: