Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Cham oogst wekelijks 1 ton shiitake

In 2021 opende het echtpaar Barge hun paddenstoelenkwekerij in Juillac-le-Coq, een gemeente in het Franse departement Charente. Frédéric, een voormalig technicus in een farmaceutisch laboratorium, en Kai, een handelaar in wijn en sterke drank, begonnen er paddenstoelen te kweken. En niet zomaar een paddenstoel, maar shiitake, in Azië omwille van de vele gezondheidsvoordelen bekend als de paddenstoel van het lang leven. Ze kweken ook oesterzwammen en morilles.



Frédéric en Kai Barge

Twee hectare morilles
Het jonge bedrijf, dat dit jaar zijn derde verjaardag viert, kweekt shiitake en oesterzwammen op een areaal van 3.000 m² in negen kassen. De oogst bedraagt momenteel 1 ton shiitake per week en vanaf december bijna 2 ton oesterzwammen per dag.

De paddenstoelen worden gekweekt op boomstamvormige blokken substraat gemaakt van eikenzaagsel en stro. De teelt vereist zeer specifieke omstandigheden: een minimumtemperatuur van 12°C en een luchtvochtigheid tussen 90 en 95%. "Als aan al deze voorwaarden is voldaan, zijn de paddenstoelen na een maand klaar om geoogst te worden", legt Frédéric Barge uit.

Hoewel de populariteit van paddenstoelen – en in het bijzonder shiitake, waarvan het merendeel in de Franse schappen wordt geïmporteerd uit Polen en Spanje – de afgelopen jaren enorm is gestegen, is de vraag de laatste maanden stagnerend. "De markt is weinig dynamisch, zoals het geval is voor veel groenten en fruit. Bovendien neemt het aantal paddenstoelenkwekers nog steeds toe", legt Kai Barge uit.


Cham B kweekt morilles op twee hectare. Vanaf maart 2025 wordt maar liefst 10 ton verwacht.

Eigen mycelium
Hoewel Cham B in eerste instantie zijn substraat bij derden aankocht, heeft ziekte- en plaagdruk, die zowel de kwantiteit als de kwaliteit beïnvloeden, Frédéric en Kai Barge ertoe aangezet om een eigen productiefaciliteit voor mycelium op te zetten. "Deze nieuwe werkplaats, die vanaf december operationeel zal zijn, zal ons in staat stellen om de kwaliteit van de paddenstoelenchampignons van a tot z te controleren", legt Kai Barge uit. "We leveren al aan groothandelaren in Rungis en de feedback van de klanten is unaniem: ze zijn zeer tevreden over de kwaliteit van onze producten."

Voor meer informatie:
Frédéric en Kai Barge
Cham B
Lieu dit 'L'échalote'
152 Rue Du Pic Vert
16130 Juillac-Le-Coq (Frankrijk)
[email protected]

Publicatiedatum: