Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kabinet wil circulaire plastic norm vanaf 2027

In de context van de transitie naar een circulaire economie werkt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan een circulaire plastic norm. Deze norm regelt een verplichting om een minimumpercentage aan fossiele plastics te vervangen door circulaire plastics. De voorziene inwerkingtreding is januari 2027. Dat meldt staatssecretaris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer.

Dit voorjaar is het concept wetsvoorstel voor consultatie gepubliceerd. Naar aanleiding van de reacties op de consultatie en van de resultaten van de toetsen naar handhaving, uitvoering en fraudebestendigheid, bekijkt Jansen de implicaties voor het wetsvoorstel. Op dit moment wordt de Algemene maatregel van bestuur horende bij dit wetsvoorstel uitgewerkt.

Daarnaast wordt momenteel nader onderzoek gedaan naar de economische en ecologische effecten van de norm op verschillende typen bedrijven in de plasticketen. In een recent afgeronde studie is onderzocht waar economische groei te verwachten is na invoering van de plastic norm.

Op basis van deze verkenning zijn potentiƫle effecten onder andere een grotere afzetmarkt voor circulaire plastics, met de bijkomende groei in werkgelegenheid en meer innovatie en samenwerking binnen de keten. Hier wordt ook rekening mee gehouden bij de verdere uitwerking van de Algemene maatregel van bestuur. Het kabinet betrekt hierbij ook de in het hoofdlijnenakkoord aangekondigde circulaire plastic heffing.

Bron: Ministerie van I & W

Publicatiedatum: