Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

100 jaar Combilo groots gevierd

Tholen - Zaterdag 28 september was het een drukte van belang bij Combilo in Waddinxveen. Het AGF-handelsbedrijf vierde dan ook haar 100e verjaardag. Maar liefst 750 aanwezigen -collega's, vrienden, klanten en leveranciers - waren uitgenodigd voor het eeuwfeest.

Directeur Harro van Rossum sprak in gesprek met presentator Bas van Werven over 100 ongelofelijke jaren. De Combilo-reis ging van start toen de gebroeders Krul en Cornelis van Rossum in 1924 de Combinatie Loosduinen oprichtten en actief werden in de commissiehandel en het ompakken van groenten die op de veiling werden gekocht. In de jaren '50 van de vorige eeuw volgde de verhuizing naar Delft / Den Hoorn, kwam de tweede generatie aan het roer en werd de export naar met name Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië ter hand genomen.

Zelf stapte Harro in 1988 aan boord van het familiebedrijf, waar hij eerst naar Spanje vertrok om de taal en het vak te leren en de export naar Zuid-Europa oppakte. Als grootste verandering noemde de Combilo-directeur het verdwijnen van de veilingklok eind jaren '90. "De klok stond 75 jaar in ons bedrijf centraal als icoon hoe de teelt en handel bij elkaar kwam. Het hele systeem verdween en daar hebben we op gereageerd met de oprichting van Vers Direct Nederland, waarbij we met enkele collega's direct met de telers gingen samenwerken. Voor die tijd was dat vrij revolutionair."

"De samenwerking veranderde compleet. Onze inkopers zijn nu de verkopers van de toeleveranciers. Onze verkopers zijn de vrienden van onze klanten", zo stelde Harro. In de loop der jaren breidde Combilo flink uit en vandaag de dag zijn er 170 medewerkers actief om de dagverse producten via retailers, foodservices en groothandelaren in heel Europa bij de consument te krijgen. "Maar het familiegevoel blijft hier nog altijd aanwezig", benadrukte Harro. Eén van de medewerkers, Ger van Laarhoven, is zelfs al vijftig jaar in dienst bij Combilo. Hij werd zaterdag dan ook nog eens extra in het zonnetje gezet.

Ook voor de toekomst zijn de vooruitzichten rooskleurig, zo benadrukt commercieel directeur René de Weerdt. "De vraag naar gezonde, verse groenten groeit. Dat biedt een enorm potentieel voor ons bedrijf en onze sector. Naast de kasgroenten waar we al 100 jaar specialist in zijn, gaan we ook de vollegrondsgroenten de komende jaren nog extra aandacht geven."

Uiteraard zijn er ook uitdagingen. Operationeel directeur Ron Toet noemde onder meer het garanderen van productbeschikbaarheid richting de klanten, het inrichten van efficiënte ketens, de kostenstructuur, het verder inzetten op duurzaamheid en het reduceren van de footprint. Voor het tegengaan van voedselverspilling heeft Combilo inmiddels een duurzame en veelzijdige eigen productielocatie gebouwd waar natuurlijke ingrediënten gemaakt worden van groente en fruit, genaamd Combilo Food Solutions. Zaterdag kregen de bezoekers al een heerlijk paprikasoepje uit eigen keuken geserveerd.

Met Annemarijn van Rossum heeft inmiddels de vierde generatie Van Rossum haar intrede gedaan in het bedrijf. Dat was in eerste instantie de bedoeling niet. "Het ging thuis vaak over paprika's en tomaten, maar dat zag ik helemaal niet zitten. Toen een reis door Australië abrupt ten einde kwam door Corona kwam Annemarijn toch in de zaak terecht, waar ze inmiddels in vijf jaar al veel bedrijfsaspecten heeft leren kennen. "En ik vind de sector super dynamisch. Elke dag is anders. Ik vind het ook heel leuk om met mijn vader samen te werken en hoop als het goed is straks trots als vierde vertegenwoordiger van Van Rossum het bedrijf te vertegenwoordigen."

Combilo had bezoekers gevraagd om als cadeau een gift te doneren aan het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam voor het project 'kindermedicijnen uit de 3D-printer'.Door deze veelbelovende techniek kunnen de patiëntjes straks zelf de vorm, kleur en smaak van de pillen kiezen. Annemarijn gaf trots aan dat er maar liefst 50.000 euro voor dit mooie bedrag is opgehaald. Dit bedrag wordt deze week in Rotterdam overhandigd.

Nadat er alle aanwezigen getrakteerd werden op een lasershow, de afsluitende toast werd uitgebracht en de food experience van start ging, bleef het nog lang gezellig in Waddinxveen.

Voor meer informatie:
Combilo
Transportweg 23
2742 RH Waddinxveen
Tel: +31 (0)180 44 67 00
[email protected]
www.combilo.nl