Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Albert Schulp: "Er is iets gebeurd wat niet in de haak is"

Pure sapmakers trekken weer ten strijde tegen ingevoerde verbruiksbelasting

Tholen - De pure groente- en vruchtensapproducenten in Nederland trekken weer ten strijde tegen de fors verhoogde verbruiksbelasting op een aantal alcoholvrije dranken. Deze is sinds begin dit jaar ingevoerd en voor 2025 willen ze de Tweede Kamer weer attenderen op het feit dat pure groente- en vruchtensappen hier, zo stellen ze, onterecht in worden betrokken.

Daarom wordt er op woensdag 16 oktober in Nieuwspoort een ontbijtbijeenkomst georganiseerd om de Eerste en Tweede Kamerleden op het gebied van gezondheid en financiƫn de impact te laten zien van de huidige verbruiksbelasting, de gezondheidsvoordelen van pure sappen en de mogelijkheden van een effectieve invulling van een gedifferentieerde verbruiksbelasting op basis van toegevoegde suikers.

"De belastingwet wordt in het najaar weer behandeld en we willen de politiek bewust maken dat er iets is gebeurd wat niet in de haak is", legt Albert Schulp van Schulp Vruchtensappen uit. "Dat het niet correct is dat wij via deze Verbruiksbelasting ook mogen meebetalen, ondanks dat we geen suikers toevoegen. Er is in het najaar van 2023 ook een voedingswetenschapper, Floor Scheffers, gepromoveerd op onderzoek naar het effect van pure vruchtensappen op de gezondheid. Zij heeft aangetoond dat het dagelijks drinken van een beperkte hoeveelheid puur sap zelfs helpt tegen bijvoorbeeld hart- en vaatziektes. Bovendien blijken groente- en fruitsappen geen veroorzaker van welvaartsziektes, zoals energie- en frisdranken dat wel zijn. Vanuit het gezondheidsperspectief ligt er een helder verhaal en dat komt zij 16 oktober uitleggen."

"Daarnaast zullen we het verhaal vanuit de sapmakers vertellen", vervolgt Albert. "We willen laten zien hoe de belasting ons treft en dat het voor de douane, die de Verbruiksbelasting heft, heel eenvoudig is om vruchten- en groentensappen uit te zonderen van de Verbruiksbelasting. Het is niet ingewikkeld, zeker niet als de politiek de bereidheid heeft om er iets aan te doen."

Keuze snel gemaakt
"De inflatiecijfers laten zien dat boodschappen steeds duurder worden en sinds de verhoging worden groente- en vruchtensappen daarbij nadrukkelijk steeds genoemd, waardoor consumenten deze sneller links laten liggen", gaat Albert verder. "Wanneer jij je kind wat te drinken wilt geven en je moet kiezen tussen energie- of frisdranken of een sapje, dan is de keuze toch snel gemaakt. Het is daarom onbegrijpelijk dat er net zo veel belasting wordt geheven op frisdrank als op een puur sapje, waardoor bijvoorbeeld cola een stuk goedkoper blijft dan het gezondere vruchtensap. Vanuit objectief oogpunt is dat toch ook niet wat je moet willen."

"Daarnaast heb je nog het risico dat als het kabinet besluit een gedifferentieerde taks in te voeren met een budgetdoel, dat frisdrankmakers besluiten hun product met kunstmatige zoetstoffen op smaak te brengen. Wij kunnen niets anders dan werken met wat de natuur ons gegeven heeft, dus als zij zich dan onder de suikertaks vandaan weten te krijgen, moeten wij de belasting van de cola's en red bulls betalen om het budgetdoel te halen. Dat is helemaal niet meer uit te leggen, waardoor het ons aanspoort om het een en ander snel recht te zetten. Met het ontbijt willen we weer de spotlight op de belasting zetten, want het mag niet vergeten worden dat het niet klopt. We hopen dit het kabinet te laten realiseren."

Albert durft dan ook niet te zeggen of hij dit keer vertrouwen heeft in een goede afloop. "We zitten in moeilijke tijden, waarbij de nieuwe minister van financiƫn op de centjes moet letten. Het is een goede minister, waardoor we wel met een goed verhaal moeten komen. Ik denk dat we dat hebben. Vorig jaar is deze weeffout niet goed opgepakt en als ze daar nu naar willen kijken, kan het zo gepiept zijn. Voor relatief weinig geld. Bovendien liggen er nog een stuk of vier moties, waar het nieuwe kabinet zich nog over moet buigen. Ik hoop dat ze hier begrip voor hebben, want als het nog twee jaar zo blijft, weet ik niet of iedereen het zal redden. Hier zullen ook de fruittelers de gevolgen van ondervinden, want dan kunnen ze onderkant van haar fruit niet meer kwijt. Onze campagne is weer van start."

Voor meer informatie:
Wij sappen er niks meer van
[email protected]
www.wijsappenerniksmeervan.nl

Albert Schulp
Schulp Vruchtensappen
Zandpad 76
3621 NG Breukelen
Tel: (0346) 26 39 30
[email protected]
www.schulp.nl