Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benny Cuypers, BelOrta:

"Aan productiekant was het horten en stoten om aan correcte volumes bloemkool te geraken"

Tholen - Dat het lastig is om een stabiel bloemkoolseizoen te bewerkstelligen, blijkt ook dit jaar weer. "Over de prijsvorming in het algemeen kunnen we tevreden zijn, maar in de productie was het weer horten en stoten om aan correcte volumes te geraken", zo vertelt Benny Cuypers van BelOrta.

Afhankelijk van het weer loopt het seizoen voor de bloemkolen nog ongeveer tot eind november voor de coöperatie. "Aan de productiekant is het alleen nog niet heel vlot verlopen. Door de natte weersomstandigheden in het voorjaar werd het planten bemoeilijkt en daarnaast hebben we regelmatig hagelbuien gehad, wat toch de nodige schade heeft aangericht. Het heeft wel tot relatief hoge prijzen geleid, waar we toch niet over hoeven te klagen."

"We leveren hierbij voornamelijk aan de binnenlandse markt, maar er gaan ook wat kilo's naar landen als Duitsland en Frankrijk", vervolgt Benny. "Toch blijft de bloemkoolteelt altijd wel een zorgenkindje. Het is een zeer weersafhankelijk product. Als het te nat, droog of te heet is, kun je al snel in de problemen komen. Voor de komende weken zit er echter nog wel wat productie aan te komen. De laatste plantingen zijn in goede omstandigheden bewerkstelligd, dus ik verwacht dat we het seizoen mooi uit kunnen lopen."

Start groot deel vollegrondsgroenten
Met de omslag in het weer betekent het overigens ook voor veel vollegrondsgroenten weer de start van het seizoen. "Producten als prei, pastinaak, rammenas en de koolsoorten zijn allemaal in het begin van hun seizoen, maar voorlopig verloopt dat naar tevredenheid. Ook hier zagen we wel dat het koude en natte voorjaar voor wat vertraging heeft gezorgd, waardoor zeker in het begin het aanbod overzichtelijk is. Met de goede vraag die er over het algemeen toch wel is, zien we wel dat we werken met correcte prijzen."

Ten slotte is het, zo stelt Benny, wachten op de nieuwe witloofwortelen. "Er zijn vorig jaar natuurlijk flink wat problemen geweest met de wortelproductie, waardoor we nu een krap aanbod op de markt hebben en de prijzen hoog zijn. Dat zien we overal wel. Het is wachten op de nieuwe wortelen, die waarschijnlijk in november zullen arriveren. Afhankelijk van hoe de teelt is verlopen, zal dan het nieuwe seizoen in gang worden getrokken. Het is lastig om nu uitsluitsel te geven over hoe het eruit zal zien, maar in de komende weken gaat er gerooid worden en dan hebben we eind november een goed beeld van de verwachtingen voor het nieuwe seizoen. Tot die tijd zullen we wel wat schaarste blijven ervaren", besluit Benny.

Nieuwe sorteercentrum te zien tijdens Open Bedrijvendag
Op zondag 6 oktober verwelkomt BelOrta daarnaast ook het grote publiek in haar nieuwe sorteercentrum voor appels en peren in Borgloon, ter gelegenheid van Open Bedrijvendag. Deze rondleiding biedt bezoekers een kans om een kijkje te nemen achter de schermen en het volledige sorteerproces van het hardfruit te ontdekken.

Het centrum, dat in 2023 in gebruik werd genomen, heeft een oppervlakte van 11.800 vierkante meter en een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van 40.000 tot 60.000 ton appels en peren. Tijdens het evenement worden bezoekers stap voor stap meegenomen door het proces, van het wassen van het fruit tot het sorteren met behulp van optische en infraroodtechnologie.

Naast het sorteerproces biedt BelOrta ook een blik op de verpakkingsafdeling. Deze hal is voor de gelegenheid ingericht als belevingshal waar bezoekers kunnen deelnemen proeverijen, kennis kunnen maken met de telers en waar ze meer leren over de duurzaamheidsinitiatieven van de coöperatie. Bovendien is de fototentoonstelling 'RIJP', met werken van fotograaf Jimmy Kets onderdeel van het programma.

Voor meer informatie:
Benny Cuypers
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
Tel.: +32 (0)15 55 11 11
[email protected]
www.belorta.be