Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe reststroom-verwerkingshub geopend in Robin Food Hub

Olympic Fruit en Stichting Duurzaam Brouwen hebben hun krachten gebundeld. Vorig jaar resulteerde deze samenwerking in de ontwikkeling van Linkebal II, een radler gemaakt van afgekeurde mandarijnen. Vandaag, een jaar later, zetten de twee bedrijven een nieuwe stap in hun missie met de oprichting van HALF-BAKED: een hub waar reststromen van fruit, groenten en kruiden worden omgezet in halffabricaten.

Op donderdag 26 september werd HALF-BAKED feestelijk geopend in de Robin Food Hub in Fruitpacking District, gelegen op Dutch Fresh Port. Bij de opening waren diverse genodigden aanwezig, waaronder wethouder van der Linden.

"Wereldwijd gaat 1/3 van ons voedsel verloren. Zo ontzettend zonde. Daar wilden we wat aan doen," vertelt Okke van Beuge, die samen met Lennart van den Heuvel (Olympic Fruit) HALF-BAKED heeft opgericht. "Lennart en ik ontmoetten elkaar vorig jaar tijdens een bijeenkomst voor ondernemers hier in de Robin Food Hub. Een paar maanden later lag Linkebal II al in de schappen. Dat laat goed zien hoe wij als ondernemers te werk gaan: als we ergens in geloven, gaan we er ook echt voor."

"Bij Olympic Fruit hebben we om diverse redenen te maken met reststromen van met name fruit. In het verleden werden deze reststromen veelal naar de stort gebracht. Nu gebruiken we ze zoveel mogelijk om te verwerken tot halffabricaten. Deze halffabricaten worden vervolgens weer gebruikt om duurzame eindproducten mee te maken," vertelt Lennart van den Heuvel, eigenaar van HALF-BAKED en tevens CEO van Olympic Food Group.

Wat na de productie overblijft, wordt omgezet tot compost. Die compost gaat naar het Buijtenland van Rhoon, waar het gebruikt wordt voor natuur-inclusieve landbouw. Zo wordt de cirkel van duurzaamheid compleet.

Komend jaar hebben de twee ondernemers zichzelf als doel gesteld om 500 ton voedsel, wat anders zou eindigen als afval, een tweede leven te geven met HALF-BAKED. "Tegen 2026 is onze ambitie om jaarlijks 10.000 ton aan geredde reststromen te verwerken. Dit betekent niet alleen een enorme stap vooruit in de strijd tegen voedselverspilling, maar ook in de productie van duurzame producten zoals kunstmestvervangers en compost", licht Okke toe.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het opschalen van de productielijnen. "We testen producties van 500 tot 1.000 kilo per dag, met de ambitie om uiteindelijk tot 6 tot 8 ton per dag te produceren, en uiteindelijk zelfs 3 tot 6 ton per uur. Onze samenwerking met partners zoals bierbrouwer Vet & Lazy, die ons mandarijnensap gebruikt voor hun populaire radler, laat zien hoe we economische winst kunnen koppelen aan ecologische verantwoordelijkheid," vertelt Okke.

HALF-BAKED is gevestigd in de Robin Food Hub in Fruitpacking District, gelegen op Dutch Fresh Port. In de Robin Food Hub groeit een ondernemers-community van creatieve food-ondernemers en innovators die zich inzet voor een verspillingsvrij en plant-based voedselsysteem.

Voor meer informatie:
Olympic Fruit
Handelscentrum ZHZ 40a
2991 LD Barendrecht
+31 (0) 180 64 62 00
[email protected]
www.olympicfruit.com

Publicatiedatum: