Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Lancering Smaakwijzer

"Grootschalig smaakonderzoek zet nieuwe standaard in appelschap"

FruitMasters zet met de lancering van zijn nieuwe smaakwijzer aan de start van het hardfruitseizoen een belangrijke stap in het standaardiseren van het appelschap. In samenwerking met onderzoeksbureau Essensor en Wageningen University & Research, voerde FruitMasters een grootschalig onderzoek uit naar de sensorische eigenschappen van appels. Dit onderzoek, dat meer dan 90.000 waarnemingen omvat, zet een nieuwe standaard in de categorie en draagt bij aan een verbeterd aanbod van appels voor consumenten in het fruitschap van supermarkten.



Appels met appels vergelijken
Momenteel worden er verschillende indelingen gebruikt om de smaak van appels te segmenteren, die vaak sterk van elkaar verschillen. Dit leidt tot verwarring bij zowel consumenten als retailers. Vanuit de markt ontstond de behoefte om deze segmentatie te standaardiseren op basis van gedegen onderzoek. Daarom schakelde FruitMasters het onderzoeksbureau Essensor en Wageningen University & Research in om uitgebreid onderzoek te doen naar de kenmerken van meer dan 40 appelsoorten. Na een meting van objectieve eigenschappen zoals de hardheid en het suiker- en zuurgehalte van de appels, werd er verder onderzoek gedaan naar hun smaak.

Sensorisch onderzoek met fijnproevers
Voor dit onderzoek betrok Essensor een panel van 13 getrainde fijnproevers. "Deze panelleden hebben ruime ervaring op sensorisch gebied," legt Joleen Boland, onderzoeker bij Essensor, uit. Het panel begon met een aantal trainingen, waarna een uitgebreide attributenlijst werd opgesteld. "Op deze lijst staan termen zoals bloemengeur, bite en honing. Vergelijkbaar met de onderliggende smaakkenmerken die ook voor wijn worden gebruikt. Dit zijn allemaal termen waarmee de panelleden hun ervaring met de appels konden beschrijven." Dit leidde tot een gedetailleerde segmentatie met 71 verschillende smaakfacetten, verdeeld over 7 categorieƫn, waaronder mondgevoel, aroma's en nasmaak. In het vervolg op deze smaaktesten beoordeelden 241 consumenten de appels, wat waardevolle inzichten opleverde over de redenen waarom een bepaald appelsegment wel of niet gewaardeerd wordt en door welk type consument.

De vernieuwde smaaksegmentatie
Het resultaat van dit intensieve onderzoek is een hernieuwde segmentatie en smaakwijzer. Een waardevol hulpmiddel dat de consument helpt bij het vinden van zijn favoriete appel. De smaakwijzer maakt het mogelijk om appels te kiezen op basis van specifieke eigenschappen, variƫrend van fris of zoet tot knapperig of zacht. Dit biedt shoppers niet alleen gemak, maar ook een oplossing als hun favoriete appel tijdelijk niet verkrijgbaar of buiten het seizoen is. Er zijn dan alternatieven voorhanden met een vergelijkbaar smaakprofiel. Daarnaast stelt de smaakwijzer inkopers en category managers in staat om hun assortiment te optimaliseren, zodat er altijd een passende appel beschikbaar is voor iedere portemonnee en elke behoefte.

Je hebt appels & je hebt appels
Om deze nieuwe standaard onder de aandacht te brengen, lanceert FruitMasters de campagne "Je hebt appels & je hebt appels". Deze boodschap maakt de consument ervan bewust dat er meer appels zijn dan hun standaardkeuze, allemaal met andere eigenschappen. Centraal in de campagne staat de website appelsmaaktest.nl. Deze test helpt consumenten een breder scala aan appels te ontdekken. Vaak blijven consumenten bij hun vertrouwde keuzes zonder nieuwe rassen te proberen. Met de smaaktest worden ze aangemoedigd om nieuwe appelsoorten te ontdekken die beter aansluiten bij hun persoonlijke smaakvoorkeuren of die een lokaal alternatief zijn voor buitenlandse appels.

De campagne wordt breed uitgerold met zowel online als offline activaties, waaronder instore promotiematerialen en influencer-samenwerkingen. Hiermee hoopt FruitMasters de consument bewuster te maken van de verschillende smaaknuances binnen het appelschap en hen te ondersteunen in hun aankoopbeslissing.

Klik hier voor de smaaktest

Voor meer informatie:
FruitMasters
Deilseweg 7
4191 NX Geldermalsen
+31 (0)345 578 800
[email protected]
www.fruitmasters.com

Publicatiedatum: