Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hazelnootteelt in Turkse regio Giresun

De meeste hazelnoten ter wereld komen uit een kustgebergte in Turkije, dat met meer dan 72% van de productie het wereldwijde aanbod domineert. Het oostelijke Zwarte Zeegebied, met Giresun als kern, draagt ongeveer 60% bij aan deze productie. De hazelnootteelt in dit gebied gaat al duizenden jaren terug; oude historici zoals Herodotus vermeldden hazelnoten al, en sinds 1400 wordt de Europese markt bediend.

In Giresun wordt de hazelnootteelt traditioneel vooral door vrouwen geleid. Vrouwen zijn niet alleen betrokken bij de teelt, maar spelen ook een groeiende rol in het bedrijfsleven en bij de verkoop van hazelnootproducten. Bedrijven zoals Home of the Hazelnut illustreren deze verschuiving door zich te richten op het versterken van de positie van lokale vrouwen in de sector. Volgens Sayari Sungur, een van de medeoprichters, verwerken vrouwen 80% van de hazelnootproducten in de regio, wat hun belangrijke rol als zowel telers als besluitvormers benadrukt.

De sector staat echter voor uitdagingen door klimaatverandering, met verhoogde vochtigheid en plagen die de hazelnootoogst bedreigen. Dr. Sebahat K Ozman-Sullivan, een lokale gewasbeschermingsdeskundige, benadrukt deze bedreigingen en wijst erop dat het lastig is nieuwe plagen en ziekten, verergerd door klimaatverandering, te bestrijden. Ondanks deze obstakels blijft de gemeenschap vastberaden om het erfgoed op het gebied van hazelnoten te behouden, met een focus op duurzame praktijken om de traditie voort te zetten.

Bron: BBC

Publicatiedatum: