Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe rode vroegrijpe appel in Madrid

Het Hot Climate Partnership onthult volgende week tijdens Fruit Attraction in Madrid Stellar™, 's werelds eerste vroege appelsoort die specifiek is veredeld voor warme klimaten.
Stellar appels zijn een echte doorbraak op het gebied van vroege variëteiten. Het felrode fruit heeft dezelfde grootte als Gala, met het voordeel dat het één tot twee weken eerder rijpt en een goede bewaarbaarheid heeft die zowel telers als retailers zal aanspreken.


Morgan Rogers, General Manager van VentureFruit, zegt dat Stellar een winnend ras is voor telers. "Naarmate de temperaturen wereldwijd stijgen, kunnen appelen te snel rijpen, waarbij de hitte ook de kleur, textuur en opbrengst beïnvloedt. Innovaties zoals de ontwikkeling van Stellar zijn essentieel om telers te voorzien van nieuwe variëteiten die specifiek veredeld zijn voor warme klimaten, waardoor consumenten nog steeds kunnen genieten van appelen met een goede smaak, textuur en uiterlijk."

Stellar, ook bekend onder de rasnaam 'HOT81A1', is het resultaat van meer dan 20 jaar natuurlijke veredeling en wetenschappelijke ontwikkeling en is de tweede variëteit die wordt uitgebracht door het Hot Climate Partnership. Dit volgt op de succesvolle lancering van de Tutti™ appelen begin 2023. Hoewel beide variëteiten zijn ontwikkeld om hoge temperaturen te weerstaan, gedijen ze ook goed in traditionele, gematigde klimaten.

Na een streng selectieproces is IFO geselecteerd als hoofdlicentiehouder voor Stellar. IFO, gevestigd in Frankrijk, is een privébedrijf met een wereldwijd bereik, gespecialiseerd in onderzoek en ontwikkeling van nieuwe appel- en perenvariëteiten en onderstammen. IFO maakt samen met moederbedrijf Dalival deel uit van het wereldwijde INN-netwerk van kwekerijen.

Bruno Essner, Managing Director van IFO: "We hebben vertrouwen in deze nieuwe vroege variëteit, die consistent goed heeft getest op zowel smaak als uiterlijk onder een breed scala aan klimaatomstandigheden, en we zijn verheugd dat we Stellar appelbomen kunnen aanbieden via een open boom release model, zodat meer telers kunnen profiteren van de uitzonderlijke kwaliteiten. Dit biedt telers flexibiliteit omdat ze Stellar appelbomen kunnen kopen en het fruit onder hun eigen marketingnaam kunnen merken."

Fruit van een Stellar ('HOT81A1') appelboom (links) en Gala appels (rechts), beide geoogst in Mas Badia, Spanje, in 2022.

Telers die geïnteresseerd zijn in de aankoop en aanplant van Stellar worden aangemoedigd om rechtstreeks contact op te nemen met IFO. Uiteindelijk zal Stellar wereldwijd beschikbaar zijn voor telers, waarbij de eerste release gericht zal zijn op Europa en gebieden waar plantmateriaal beschikbaar is.

Volgens Morgan is de naam Stellar gekozen om de uitzonderlijke kwaliteiten van dit nieuwe appelras te benadrukken. "Elk ras van het Hot Climate Partnership heeft unieke voordelen en sterke punten. Deze eerste twee rassen vullen elkaar aan door in te spelen op verschillende behoeften van telers, zoals prijs en seizoensgebonden beschikbaarheid."

Het VentureFruit team zal te vinden zijn op de BayWa Global Produce stand, Stand 10D20 - Paviljoen P10, op Fruit Attraction, Madrid 8-10 oktober 2024.

Voor meer informatie:
Michaela Nel
T&G Global Limited
Tel: +64 21404857
[email protected]

Publicatiedatum: