Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Moldavië-serie - deel 7

"Voor kwaliteitspruimen krijg je in de maand november doorgaans een mooie prijs"

Veel jonge mensen hebben Moldavië, het armste land van Europa waar de kansen op de arbeidsmarkt, en dan vooral op het platteland, schaars zijn en weinig uitzicht bieden op een waardig loon, verlaten voor een avontuur in het buitenland. Ook Dorina Tataru hoopte met economische studies in EU-lid Roemenië haar toekomst veilig te stellen, maar toen de pandemie toesloeg en haar vader Ion haar vroeg terug naar huis te komen en samen met hem fruit te telen op de vruchtbare helling waar de ouderlijke woning op uitkijkt, twijfelde ze geen moment.

Met haar kennis van het Engels en haar economische achtergrond verzorgt Dorina nu de afzet in het buitenland van de pruimen, paraguayo's en kersen die het bedrijf – dat zijn naam ontleent aan haar voornaam: Dor Fruct – op ruim 30 hectare teelt. En zo behoort deze sales manager tot de steeds groter wordende groep van jonge ondernemende Moldaviërs die vastberaden zijn hun land om te vormen tot een plaats waar moderniteit en voorspoed geen woorden meer zijn die enkel gebezigd worden in loze beloften.


Sales manager Dorina Tataru

Eigen vrachtwagens
"Mijn vader had toen al twintig jaar ervaring in de fruithandel. Maar de teelt zelf was ook voor hem iets nieuws", vertelt Dorina. "Om de risico's te spreiden, zowel wat de teelt als de afzet betreft, besloten we meteen te diversifiëren. We hebben twaalf hectare kersen, tien hectare paraguayo's en een even groot areaal pruimen. Het aanbod wordt aangevuld met volumes die we betrekken bij andere telers, ook van druiven en abrikozen. We zetten het fruit overwegend af op de EU-markt, waar het naartoe wordt gevoerd in onze eigen vrachtwagens – we hebben er zes – of in auto's van een logistieke partner."


De velden van Dor Fruct met kersen-, paraguayo- en pruimenbomen

Cracking bij de kersen
Terwijl het warme voorjaar dankzij een goed werkend irrigatiesysteem geen problemen opleverde voor het steenfruit van Dor Fruct, hadden de kersen, zowel wat de kwaliteit als de kwantiteit betreft, het voorbije seizoen te lijden onder hevige regenval kort voor de oogst. "Er viel 130 mm in vier dagen. Momenteel hebben we enkel anti-hagelnetten, maar ook plastic bedekking die de inslag van de regen op het fruit voorkomt, zou waarschijnlijk niet alle cracking hebben vermeden", aldus Dorina.

Ook al heeft het dit jaar flink geregend bij momenten, onlangs nog met storm Boris, waterbeschikbaarheid is volgens de jonge sales manager een uitdaging waar rekening mee moet worden gehouden. "Wie ergens een teelt opzet, moet eerst kijken of er voldoende water voor irrigatie kan worden aangevoerd. Fruitteelt op droog land is te risicovol en de maatvoering blijft gegarandeerd achter. Wij hebben een groot waterreservoir aangelegd op een honderdtal meter van onze percelen."


Pruimenoogst

Gunstig afzetvenster pruimen
Om de oogst te spreiden en de oogstmedewerkers, vooralsnog dorpelingen en inwoners van naburige gemeenten, de hele zomer lang werk te kunnen bieden, is gekozen voor de aanplant van meerdere steenfruitsoorten en per fruitsoort ook van meerdere rassen. "Bij de kersen hebben we het over Kordia, Regina en Royal Helen, bij pruimen over Stanley, President, Tophit en Blue Moon."

Terwijl de kersen, waarvoor Dor Fruct een goede klant heeft in Nederland en enkele vaste adressen in Duitsland, Roemenië en Kroatië, een kort afzetvenster hebben, is dat voor pruimen iets ruimer. "Moldavië heeft pruimen beschikbaar tot in november, wat toch een voordeel is ten opzichte van bijvoorbeeld Servië en Macedonië. Ons fruit is doorgaans van betere kwaliteit en bewaart ook goed. Hoewel het niet valt te ontkennen dat de kost van elektriciteit voor de opslag niet gering is, in de maand november krijgen we ook een veel mooiere prijs voor onze pruimen", legt Dorina uit.

Abrikoos is de volgende teelt
Het klasse II-product gaat naar de lokale markt en de verwerkende industrie. "We zetten evenwel volop in op kwaliteit en als je daarvan voldoende volumes hebt, is export altijd voordeliger dan afzet in het binnenland", zegt de sales manager die eraan toevoegt dat een van de toekomstplannen is om ook een perceel abrikozen aan te leggen. "We exporteren al abrikozen van anderen, nu willen we ze ook zelf telen. Het is altijd beter om alle processen zelf te bewaken. Met de teelt, opslag, verpakking tot zelfs transport toe hebben we voor meerdere gewassen controle over alle fasen van de keten."


Paraguayo's

Nieuwbouw
Toch erkent vader Ion dat Moldavië nog een inhaalslag te maken heeft wat na-oogstinfrastructuur betreft. "De vruchtbaarheid van onze bodem en de vele zonuren in onze regio uiten zich in een uitstekende smaak, maar dat is niet voldoende om te voldoen aan de eisen van een markt als de EU. Momenteel huren wij nog koelkamers en het gebruik van een sorteerlijn in een nabijgelegen magazijn, maar de bouw van een eigen pakstation met moderne apparatuur, waaronder ook een hydrocooler voor de kersen, is al begonnen. Het pand wordt opgetrokken aan de voet van de helling waar onze percelen zich bevinden", aldus Ion.

Wat de verpakking betreft, levert Dor Fruct het steenfruit in houten kratten of kartons, ook met het eigen merk Dor Fruct. "Wanneer we ons nieuwe pand zullen betrekken, zullen de mogelijkheden ook in dit opzicht veel ruimer zijn. En daarna gaan we beetje bij beetje uitbreiden, zowel in de teelt als in de export van eigen fruit en product van contracttelers", stelt Dorina, die besluit met de wens dat in de toekomst de hele familie, moeder en twee zussen inbegrepen, deel mogen uitmaken van dit mooie project. "Het is onze droom dit als familie op te bouwen. En zo de lokale gemeenschap en het land vooruit te helpen."

Dor Fruct is GlobalGAP en GRASP gecertificeerd en is standhouder op de komende Fruit Attraction in Madrid. Je vindt het bedrijf op de gezamenlijke stand van branchevereniging Moldova Fruct (stand 10D18).

Voor meer informatie:
Dorina Tataru (sales manager)
Dor Fruct Group Ltd
Corjova (Dubasari) – Moldavië
Mob: +373 693 40 232
[email protected]
https://dorfruct.com/